1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Koiran turkkia ei hoideta vain ulkonäön vuoksi – "Pahimmillaan voi vaikeuttaa eläimen liikkumista"

Esimerkiksi villakoiran turkki saattaa muuttua huopamaiseksi ja kiristäväksi, jos sitä ei hoideta oikein.

Lemmikkieläimet
Shetlanninlammaskoiraa pestään.
Pika ei pidä pesusta ja puunaamisesta, mutta se on oppinut, että kyseessä on välttämätön toimenpide.Klaudia Käkelä / Yle

Neljävuotias shetlanninlammaskoira Pika on silminnähden huolestunut. Tilanne on edennyt siihen pisteeseen, että koiria työkseen trimmaava Laura Lehto nyppii Pikan korvien tyvestä ylimääräistä karvaa. Pika tietää täsmälleen, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Hän saa perusteellisen pesun, föönauksen ja kuontalon käsittelyn.

Pikan omistaja Essi Saarela antaa kiltille trimmattavalle palkkioksi herkkuja, kun homma on tehty kunnialla loppuun. Reipas ulkoilulenkki menee myös palkinnosta, sillä Pika on agilitya harrastava aktiivinen koira.

– Sen helpottuneen olon kyllä näkee koirasta, kun työ on valmis. Sillä on heti myös kevyempi fiilis, Saarela kertoo.

Shetlanninlammaskoiraa kuivataan pesun jälkeen.
Pika saa päähänsä putkimaisen hupun. Huppu suojaa sen korvia turkin kuivaamiseen käytettävän laitteen melulta.Klaudia Käkelä / Yle

Laura Lehto on yrittäjä Trimmis Pet Spassa Kuopiossa ja hän korostaa, että turkin huoltaminen ei ole pelkästään kauneudenhoidollinen asia. Koiran turkin huoltamisella on terveyttä edistävä tehtävä.

– Turkki voi hoitamattomana kiristää ja kutittaa. Pahimmillaan takkuinen ja huovuttunut turkki voi jopa vaikeuttaa koiran liikkumista. Turkin huoltamisella on todella tärkeä rooli koiran hyvinvoinnin kannalta, koska varsinkin pohjavilla menee takkuun ja huopaantuu, Lehto kertoo.

Tukka hyvin, kaikki hyvin

Laura Lehto käsittelee useita koiria päivässä. Pesuineen kaikkineen koko koiran trimmaamiseen tai nyppimiseen voi mennä jopa pari tuntia.

– Käytän työhyvinvoinnin vuoksi kuulosuojaimia. Koirallekin laitamme pienen hupun korvien suojaksi, jos kyseessä on arka eläin, Lehto kertoo.

Koira saa hyvin samankaltaisen käsittelyn kuin ihminen kampaajalle mennessään. Turkkiin hierotaan vuorollaan shampoo sekä hoitoaine ja pesun jälkeen karva kuivataan koneella puhaltamalla. Lopuksi karvaan voidaan lisätä takkuja avaavia suihkeita tai kiiltoa lisäävää ainetta.

Koirien karvoja ei kuitenkaan koskaan kiharreta. Trimmaus tehdään koiralle noin 2–4 kertaa vuodessa.