1. yle.fi
  2. Uutiset

Supersuosittu Lux Helsinki ottaa varaslähdön jo nyt ja täyttää Kaapelitehtaan valolla

Valofestivaali näkyy Helsingin kaduilla ensi torstaista alkaen, mutta jo tänään Merikaapelihallissa avautuu suuri, 23 valosuunnittelijan näyttely.

Valoesitykset ja valotaide
Jari Haanperän valoteosta valmistellaan Lux In -näyttelyyn.
Jari Haanperän valotaidetta.Petteri Juuti / Yle

Lux Helsinki tuo tuttuun tapaan valoa ja iloa pimeään tammikuuhun. Iltahämärän saavuttua Helsingin keskusta kirkastuu valotaiteella. Ja mikä parasta: siitä nauttiminen ei maksa mitään. Varsinainen festivaali alkaa vajaan viikon päästä, mutta valosta pääsee nauttimaan jo nyt.

Valotaitelija Jari Haanperä
Valosuunnittelija Jari Haanperä.Petteri Juuti / Yle

Kaapelitehtaan Lux In -näyttely (siirryt toiseen palveluun) on osa Lux Helsinkiä. Tänään sunnuntaina avautuvassa näyttelyssä esittäytyvät 23 valosuunnittelijaa. Yksi heistä on suomalaisen valosuunnittelun grand old man Jari Haanperä, joka viettää samalla 60-vuotissyntymäpäiväänsä. Hän iloitsee siitä, miten valotaiteen arvostus on Suomessa kuhisten kasvanut.

– Mitä enemmän tällaisia duuneja on esillä, sitä enemmän ihmiset rupeavat katsomaan valoa toisella tavalla, Jari Haanperä sanoo.

– On upeaa, että valon ja videoiden tekijöillä on foorumi, jossa he pääsevät kerran vuodessa tekemään julkisia töitä, sanoo puolestaan Matti Jykylä, toinen Lux Helsingin festivaalijohtajista.

Monien valofestivaalien kävijämäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Ilmiö on kansainvälinen. Lux Helsingillekin viime vuosi oli ennätyksellinen yleisövuosi.

– Alan ammattilaisia tulee jonkin verran Helsinkiin pelkästään Luxin takia, mutta pääsääntöisesti olemme helsinkiläisten ja muiden suomalaisten festivaali, Jykylä kertoo.

Jykylä toivoo Lux Helsingille lunta, joka herättäisi kaupungin eloon ja toisi valon heijastukset esiin aivan toisella tavalla.

– Mutta jos lunta ei tule, sitten piristämme todellista pimeyttä, Jykylä toteaa.

Jari Haanperän mielestä pimeydessä erottuu paremmin se, mitä valosuunnittelija todella tekee.

– Ihmisten on tietysti nastempaa kävellä ja katsella töitä, jos on lunta. Mutta duunien kannalta musta on valkoista parempi vaihtoehto, Haanperä sanoo.

Lux In -näyttelyssä säällä ei ole väliä. Jykylän mukaan moni eurooppalainen festivaali voi vain haaveilla Merikaapelihallin kaltaisesta näyttelytilasta.

Valosuunnittelijoilla on kysyntää

Näyttämötaiteen eli teatterin, tanssin, oopperan ja sirkuksen valosuunnittelijana kansainvälistä uraa rakentava Joonas Tikkanen kertoo, että Suomen ja koko Pohjoismaiden valosuunnittelijoiden laadukkaalle ammattikunnalle on kovasti kysyntää ulkomailla.

– Mutta myös Suomessa arkkitehtuurin, näyttämötaiteen ja musiikin puolella on tosi paljon duunia. Siellä voi varmasti luoda uraa, Tikkanen sanoo.

Valotaiteilja Joonas Tikkanen rakentaa HUE -teostaan Lux In -näyttelyä varten.
Joonas Tikkanen rakentaa teostaan HUE.Petteri Juuti / Yle

Tikkasen mukaan olisi ihanteellista, jos teknisten ja taiteellisten seikkojen pohtiminen jakautuisi työssä tasaisesti.

– Sitä toivoisi, että jako menisi 50/50, mutta yleensä teknisiä asioita joutuu ratkomaan enemmän kuin sisällöllisiä. Kun lähtee tekemään teknisesti haastavia asioita, silloin sitä ampuu itseään jalkaan, Joonas Tikkanen naurahtaa.

Jari Haanperän mukaan valotaideteosten kohdalla varastointitilan puute on suuri pulma.

– Töitä on kiva rakentaa ja laittaa esille, mutta jos ne eivät mene kaupaksi, edessä on ongelma.

Oletko itse joutunut tuhoamaan töitäsi?

– Olen mä joitakin tuhonnut, mutta sanottakoon, että ne olivat huonommasta päästä. Eikä niitä kannata jäädä miettimään, etenkin kun teokset muuttuvat aina. Esimerkiksi tuossa projektorissa ei ole filmiä vaan se projisoi omaa tekniikkaansa ja muuttuu jokaisella kerralla, Haanperä kertoo.

Kaamos rasittaa myös valon ammattilaista

Valon ammattilainen kiinnittää muita herkemmin huomiota valonkäyttöön.

– Erityisesti valon virheet pistävät silmään, jos ei ole lainkaan mietitty, mitä kaikkea kaunista valoilla voisi syntyä, Joonas Tikkanen sanoo.

Joulun myötä valot tulevat kauppakeskusten ja tavaratalojen julkisivuille. Tikkasen mielestä Suomessa valaistus on toteutettu pääsääntöisesti hyvin.

– Vaikka välillä näkee ylilyöntejä: liian kirkkaita valomainoksia ja välkkyviä valoja. Mutta jos Suomea verrataan Aasian meininkiin, niin kyllä meillä on aika maltillista, Tikkanen toteaa.

Onko pimeä vuodenaika valosuunnittelijalle se mieluisin vuodenaika?

– En sanoisi niin. Kaamos on kaamos myös valosuunnittelijalle, ei se siitä miksikään muutu.

Jari Haanperän valoteosta valmistellaan Lux In -näyttelyyn.
Jari Haanperän valoteos.Petteri Juuti / Yle
Lue seuraavaksi