Yhdysvallat karkottaa kymmeniä venäläisdiplomaatteja, asettaa pakotteita vaalihakkeroinnin vuoksi

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo, että toimet ovat seurausta presidentinvaalien hakkeroinnista.

Yhdysvallat
Harmaa lyhythiuksinen mies puhuu puku päällä ja kravatti kaulassa, hänen vasen kätensä on lähes pään korkeudella, etusormi ja peukalo koskettavat toisiaan.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama Apec-kokouksessa Perun pääkaupungissa Limassa 19.11.2016.German Falcon / EPA

Yhdysvallat on karkottamassa 35 Venäjän diplomaattia maasta. Myös kaksi Venäjän käytössä ollutta rakennusta suljetaan. Lisäksi Yhdysvallat on määrännyt pakotteita venäläisviranomaisia vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo, että toimet ovat seurausta presidentinvaalien äänestyksen hakkeroinnista. Obaman mukaan toimet Venäjää vastaan ovat tarpeellinen ja hyväksyttävä vastaus toimiin, joiden oli määrä vahingoittaa Yhdysvaltain toimia.

– Kaikkien amerikkalaisten tulisi olla varuillaan Venäjän toimien vuoksi, Obama sanoo.

Obaman mukaan tietovarkaudet ja -vuodot voivat olla vain Venäjän hallituksen korkeimpien tasojen ohjaamia.

Sisäisen turvallisuuden ministeriö ja FBI ovat julkaisseet teknistä tietoa Venäjän siviili- ja sotilastiedustelujen kybertoiminnoista. Raportin voi lukea tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Obaman hallinnon on määrä toimittaa lähipäivinä kongressille raporttinsa Venäjän vaikutuksesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Lisäksi Obama sanoo, että vastatoimia Venäjää kohtaan on luvassa lisääkin.

Pakotteita GRU:lle ja FSB:lle

Pakotteita on asetettu yhdeksää laitosta ja henkilöä vastaan. Ne koskevat Venäjän armeijan sotilastiedustelua GRU:ta sekä neljää sen upseeria, turvallisuuspalvelu FSB:tä, kahta Venäjän tiedustelupalvelua sekä kolmea GRU:lle materiaalia toimittavaa yritystä.

Diplomaateille ja heidän perheilleen on annettu 72 tuntia aikaa poistua Yhdysvalloista. Karkotetut ovat työskennelleet Venäjän Washingtonin-suurlähetystössä sekä San Franciscon konsulaatissa.

Rakennuksiin New Yorkissa ja Marylandissa venäläisillä ei ole asiaa enää perjantain puolipäivän jälkeen. Yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan rakennuksia on käytetty tiedusteluun liittyvissä toimissa.

Venäjä on kiistänyt kaikki syytteet vaalihakkerointiin liittyen.

Lähteet: Reuters, AFP