Hyppää sisältöön

Jäteautot turvaavat uudenvuoden juhlintaa New Yorkissa

New Yorkin poliisi varautuu huolella. Turvatoimet ovat aiempia vuosia tiukemmat muualla tapahtuneiden terrori-iskujen vuoksi.

Työntekijät purkavat kahta suurikokoista numeroa valaisemaan uudenvuodenaattona Times Squarella, New Yorkissa. Perinteiseen uudenvuodenaaton tapahtumaan osallistuu vuosittain yli miljoona ihmistä. Kuva: EPA / JUSTIN LANE

Yhdysvalloissa New Yorkin viranomaiset ovat pyytäneet hiekalla täytetyt raskaat jäteautot suojaamaan uudenvuoden juhlintaa. Uutistoimisto AP:n mukaan puhtaanapidon autot estävät ajamisen väkijoukon keskelle Times Squarella.

Manhattanin perinteiseen uudenvuodentapahtumaan odotetaan osallistuvan yli miljoona ihmistä. 

New Yorkin poliisi on aiemminkin käyttänyt ajoneuvoja esteenä, mutta ei koskaan tämän vuoden mittakaavassa. Alueelle sijoitetaan 65 kuorma-autoa, sata poliisiautoa ja noin 7 000 viranomaista. Heidän joukossaan on terrorismin torjuntayksiköitä ja pommikoiria.

– Elämme nyt muuttuvassa maailmassa. Voimme vain todeta, mitä tapahtuu maailmanlaajuisesti sellaista voi tapahtua myös New Yorkissa tai Yhdysvalloissa, sanoi New Yorkin poliisipäällikkö James O'Neil.

Times Squarelle saapuvia tarkastetaan kahdessa kohdassa, sillä alueelle ei saa kuljettaa sateenvarjoja tai suurikokoisia kasseja. Lisäksi viranomaiset ovat poistaneet roskakorit ja postilaatikot, viemärinkannet on sinetöity ja kaikki pysäköintihallit ja hotellit tarkastetaan. Noin 280 työntekijää on valmiina siivoamaan 40–50 tonnia roskia heti sen jälkeen, kun kuuluisa pallo on laskettu alas puolen yön jälkeen.

– Olemme huomioineet maailman tapahtumat ja olemme ottaneet näistä tapahtumista opiksemme, sanoi puolestaan Carlos Gomez New Yorkin poliisista, NYPD:stä.

Poliisit viittasivat muun muassa Berliinin ja Nizzan iskuihin. Berliinin iskussa kuoli 12 ihmistä ja 56 loukkaantui, kun tunisialainen mies ajoi väkijoukkoon joulumarkkinoilla. Heinäkuussa Ranskan Nizzassa puolestaan 86 ihmistä kuoli, kun mies ajoi rekan Ranskan kansallispäivää juhlivaan ihmisjoukkoon. Lisäksi satoja loukkaantui Nizzan hyökkäyksessä.

Yhdysvalloissa turvatoimia on lisätty muuallakin maassa uudenvuodenaaton turvallisen juhlinnan varmistamiseksi.

Lähteet: AP

.
.