1. yle.fi
  2. Uutiset

15 vuotta täyttävä Wikipedia raivasi tietosanakirjat suomalaisten hyllyistä

Kierrätyskeskuksissa hukutaan tietosanakirjoihin ja niistä on tullut jopa roskiskelpoista tavaraa.

Wikipedia
Wikimedia Suomen puheenjohtaja Heikki Kastemaa.
Wikimedia Suomen puheenjohtaja Heikki Kastemaan mukaan Wikipedia ottaa vuonna 2017 wikiloikan.Vesa Marttinen / Yle

Suomalaiset käyttävät internet-tietosanakirja Wikipediaa yli 62 miljoonaa kertaa kuukaudessa. Sivuja muokkaavat ihan tavalliset ihmiset pääasiassa oman kiinnostuksensa mukaan.

– Tapaninpäivänä päätin ottaa selvää, mitä tarkoittaa boxing day, kertoo Wikimedia Suomi ry:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Kastemaa.

Hyvät lähteet innostavat tiedon jakamiseen

Wikimedia Suomi Ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka tehtävänä on tukea Wikipedian, sekä muiden Wikimedia Foundationin ylläpitämien palveluiden käyttöä ja tuntemusta.

Kastemaa on päivittänyt Wikipediaa jo 11 vuotta.

– Halu asioiden päivittämiseen ja kertomiseen syntyy aina arkipäivän kysymyksistä ja ihmetyksestä. Muokatakseen Wikipediaa tai luodakseen artikkelin, täytyy olla hyvät lähteet. Wikipedian tieto perustuu julkaistuun tietoon, Heikki Kastamaa kertoo.

– Boxing daysta löytyi hyvä lähde, jossa kerrottiin sanan viittaavaan almuihin ja hyväntekeväisyyteen. Kun tieto löytyi, olii mukava päivittää tiedot, Kastemaa myhäilee.

Mielummin laatua, kuin tynkiä

Kastemaa pitää Suomen Wikipediaa tiedoiltaan luotettavana. Hän toivoo ensi vuodelle yhteistyötä mm. kirjastojen kanssa, jotta lähdeviittauksia saadaan lisää.

– Tämä vuoden elokuussa Suomen Wikipediaan luotiin 400 000:s artikkeli. Ruotsissa on yli 3,7, miljoonaa artikkelia, mutta moni niistä on tynkä, Kastemaa vertaa.

Suomessa Wikipediaa muokkaa aktiivisesti 486 henkilöä. Hyvin aktiivisia muokkaajia on 73. Päivässä Suomen Wikipediaan tulee n. 45 uutta artikkelia.

Naisia kaivataan lisää

Kaikkia ei kiehdo yksinäinen puurtaminen. Erilaiset teemat ja tapahtumat vetävät puoleensa

– Wikipedian muokkaustapahtumat ovat suosittuja etenkin naisten keskuudessa. Ne ovat yhteisöllisiä tapahtumia, joissa on jokin yhteinen tavoite. Vuonna 2016 kansainvälisenä naistenpäivänä toteutettiin näyttävästi mm. 100 naista Wikipediaan-tapahtuma, jonka myötä tietosanakirja sai lisää naisista kertovia artikkeleja.

BBC toteutti vastaavan hankkeen (siirryt toiseen palveluun) joulukuussa. Kansainvälisesti katsoen Wikipedia kärsii naispulasta.

– Suomen Wikipedian henkilöartikkeleista 15% kertoo naisista. Suomen Wikipediaa muokkaavista henkilöistä 17 % on naisia, Heikki Kastemaa laskee.

Wikidata yhdistää maailman Wikipediat

Vuonna 2017 Wikipedialla on syytä juhlaan. 15 vuotta tulee täyteen ja sitä myötä uudet tuulet puhaltavat.

– Wikidata on nyt maailmalla kuuminta. Se on Wikimedioiden taustalla oleva tietokanta, joka kerää tietoja maailmanlaajuisesti yhteen. -Esimerkisksi Wikipedia-sivun tietolaatikossa olevaa tietoa voidaan luoda ja päivittää maailmanlaajuisesti kerralla, Heikki Kastemaa kertoo.

Ajatelkaa, jos kaikkien maailman painettujen tietosanakirjojen sivut päivittyisivät samaan aikaan!

Lue seuraavaksi