1. yle.fi
  2. Uutiset

Belgialaisluolan luut osoittavat, että neandertalilaiset olivat kannibaaleja

Neandertalinihmiset söivät toisiaan ainakin joskus, tutkijat sanovat. Kannibalismin syy on yhä mysteeri.

neandertalinihminen
 Amud-luolasta Israelista löydetty neandertalilaisen pääkallo esillä saksalaismuseossa Bonnissa marraskuussa 2016.
Amud-luolasta Israelista löydetty neandertalinihmisen pääkallo esillä saksalaismuseossa Bonnissa marraskuussa 2016.Marius Becker / EPA

Belgialaisesta Goyet'n luolasta kaivetut neandertalinihmisten luut sen kertovat: toiset neandertalilaiset ovat pirstoneet niitä päästäkseen syömään luuytimen.

– On kiistämätöntä, että täällä harjoitettiin kannibalismia, belgialainen arkeologi Christian Casseyas sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Tutkijoiden mukaan katkotut luut ovat kuuluneet vastasyntyneelle, lapselle ja neljälle aikuiselle tai teini-ikäiselle, jotka elivät arviolta 40 000 vuotta sitten.

Aikanaan neandertalilaisia pidettiin raakoina ja primitiivisinä luolamiehinä. Sittemmin on todistettu, että neandertalinihmiset olivat inhimillisiä olentoja, jotka muun muassa pitivät huolta kuolleidensa ruumiista ja järjestivät hautajaisrituaaleja.

Tosin todisteita on kertynyt myös siitä, että neandertalilaiset söivät kuolleitaan.

Luut löydettiin jo 1800-luvulla

Goyet'n luolasta kerättiin suuri määrä luita jo 1800-luvulla, mutta ne unohtuivat yli vuosisadaksi brysseliläisen museon arkistoihin.

Vuonna 2004 arkeologi Patrick Semal havaitsi nykyihmisen luiksi luokiteltujen jäänteiden joukosta leukaluun, joka kuuluikin selvästi neandertalilaiselle. Sen jälkeen aikanaan väärin tunnistettuja luita on löydetty lisää.

Nyt kansainvälinen tutkimusryhmä on etsinyt ja löytänyt Goyet'n neandertalilaisten jäänteistä merkkejä kannibalismista. Arkeologi Hélène Rougierin johtaman tutkimusryhmän tulokset on julkaistu kesällä Scientific Reports -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Luita on katkottu lihan irrottamiseksi. Neandertalilaiset ovat myös pirstoneet lajitoveriensa luita samalla tavoin kuin he tekivät porojen ja hevosten luille, jotta he pääsivät käsiksi luuytimeen.

Rougierin mukaan "jotkut neandertalilaiset kuolivat ja tulivat syödyksi täällä", mistä ei ole aiemmin löydetty todisteita niin pohjoisessa kuin Belgiassa. Joitakin luita on myös käytetty työkalujen valmistamiseen, hän kuvailee AFP:lle.

Tätä ennen neandertalilaisten kannibalismista on löytynyt merkkejä myös Espanjasta ja Ranskasta.

"Oliko se systemaattista?"

Kannibalismin syyt ovat edelleen mysteeri, samoin se, kuinka yleistä se oli neandertalilaisten keskuudessa.

– Oliko se systemaattista? Tapahtuiko sitä vain tiettyinä hetkinä? En tiedä, miten tulkita tätä kannibalismia... Saattoi olla kyse vain ruoasta, tai se saattoi olla myös symbolista. Syyt pysyvät avoimina, Rougier sanoo.

Lähde: AFP

Lue seuraavaksi