11 nettihelmeä päättyvältä vuodelta

Yle Jyväskylä tuottaa verkkoon vuoden aikana pari tuhatta juttua. Olemme valikoineet niistä 11 aikaa kestänyttä vuoden varrelta. Ota mukava asento ja lue.

Keski-Suomi
Kuvakollaasi verkkojutuista.
Antti Seppälä / Yle

Elämä hukkui ongelmiin – valokuvaaja tallensi syrjäytymisen karmeuden

Valokuvaaja Tomi Tuulirannan näyttely Unohdetut paljasti, mitä tapahtuu, kun toivo hiipuu. Yhteiskunnalta unohtuminen ei katso ikää.

Kunta, joka rakastui turvapaikanhakijoihin – "On meiltä pois, jos he lähtevät"

Kyyjärvellä vastaanottokeskuksen perustamista vastustettiin ankarasti. Turvapaikanhakijoiden saavuttua tapahtui täydellinen käännös.

Ensin niitä ei löytynyt ollenkaan, sitten 234 kerralla – tutkijat väittävät löytäneensä merkkejä avaruuden sivilisaatioista

Kaksi kanadalaisen yliopiston tutkijaa väittää löytäneensä merkkejä maapallon ulkopuolisesta älystä. Eikä vain yhdestä, vaan 234:stä.

"Luulin olevani laiska" – unettomuus on kansantauti, jota hoidetaan väärin

Unitutkijan mukaan unettomuuden hoito on edelleen retuperällä: "Kuinka moni lääkäri määräisi vuosia lääkettä päänsärkyyn tutkimatta syytä?", hän kysyy.

Lausteen poikakodista sotaan – "Vasta rintamalla tunsin olevani turvassa"

Jali Syvästä piestiin yhdeksän vuotta Lausteen poikakodissa. Sieltä lähes suoraan hän joutui kahdeksi vuodeksi rintamalle.

Mökkisaareen nappia painamalla – yrittäjä kehitti lossin, joka toimii kuin hissi

Saarijärveläinen teollisuusyritys aikoo nostaa lossiliikenteen uudelleen pinnalle. Yrityksessä on kehitetty miehittämätön lossi, joka toimii myös harvaan liikennöidyillä reiteillä.

Matti lentää vaikka Malagaan omalta takapihalta – yksityisen lentokentän voi perustaa kuka tahansa

Yksityisen lentokentän perustaminen ei vaadi paksua pinoa lupahakemuksia, jos pienkoneelle tarkoitettu lentopaikka on omalla maalla, yksityisessä ja tilapäisessä harrastekäytössä.

Yli 170 kuntosalia tutkittiin – selälle vaarallisia laitteita useilla saleilla

Selvityksen mukaan kuntosaleilla on yleisesti käytössä selälle vaarallisia laitteita. Erityisesti istuen tehtyjä selkäliikkeitä ei suositella etenkään selkävaivaisille.

Autiotaloja ryövätään surutta ja kuvataan luvatta

Taloista saatetaan vohkia jopa lattialankkuja, ovia ja ikkunoita. Uusin ilmiö on autiotalokuvien jakaminen somessa.

Valesokkeleita suosittiin 35 vuotta – nyt kosteusvaurioita korjataan urakalla

Valesokkelia suosittiin rakentamisessa useita vuosikymmeniä erityisesti omakoti- ja rivitaloissa. Ongelmia on vaikea havaita.

Poika purkaa UFO-lapsuuttaan dokumenttielokuvalla – isä uskotteli olevansa ulkoavaruuden sanansaattaja

Einari Paakkanen ei lapsena Jämsässä uskonut joulupukkiin, mutta uskoi isänsä olevan supersankari ja UFO-kontaktihenkilö.