Nobel-palkitut arvostelevat Aung San Suu Kyita rohingya-kriisin hoidosta

Rohingya-muslimit ovat ahtaalla buddhalaisenemmistöisessä Myanmarissa.

Aung San Suu Kyi osallistui karen-vähemmistön uuden vuoden juhlallisuuksiin Naypyitaw'ssa joulukuun 29. päivänä. Kuva: Hein Htet / EPA

Joukko Nobelin palkinnon saaneita vaikuttajia vetoaa YK:hon, jotta Myanmarin rohingya-vähemmistön syrjintä lopetettaisiin.

23:n Nobel-palkitun allekirjoittamassa vetoomuksessa sanotaan, että Myanmarissa on meneillään inhimillinen tragedia, joka on verrattavissa etniseen puhdistukseen ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Avoimessa kirjeessä YK:n turvallisuusneuvostolle arvostellaan myös Myanmarin demokratialiikkeen johtajaa, Nobelin rauhanpalkinnon saanutta Aung San Suu Kyita. Suu Kyi toimii nykyään Myanmarin eli entisen Burman ulkoministerinä.

Kirjeen mukaan Suu Kyi ei ole käyttänyt vaikutusvaltaansa, jotta rohingya-muslimit saisivat heille kuuluvat kansalaisoikeudet.

Rogingyojen tilanteesta entistä huonompia uutisia

Viime viikkoina lähes 30 000 rohingyaa on paennut läntisessä Rakhinen osavaltiossa meneillään olevaa Myanmarin armeijan operaatiota Bangladeshiin.

Rohigyojen mukaan sotilaat ovat raiskanneet ja murhanneet sekä polttaneet rohingyojen asumuksia.

Bangladeshia on painostettu vastaanottamaan rohingyoja, mutta sen sijaan maa on yrittänyt torjua esimerkiksi rantaan pyrkiviä veneitä.

Rohingyat ovat vuosien ajan kärsineet köyhyydestä ja kakkoskansalaisen asemasta pääosin buddhalaisessa Myanmarissa.

Lähteet: AFP, Reuters