Kirjastokirjojen varausmaksusta luovutaan – kirjojen kierto turvataan sakkomaksulla

Uuden kirjastolain mukaan lainoista ei saa periä enää varausmaksuja. Uudistus on merkittävä tasa-arvon kannalta.

kirjastot
Elämänhallinnan oppaita Turun kaupunginkirjastossa
Jenna Roivas / Yle

Kirjastoista poistuvat vuoden vaihteen jälkeen varausmaksut. Uuden kirjastolain mukaan kirjastot eivät saa enää periä lainojen varauksista maksua.

Vaski-kirjastoissa varausmaksu on ollut tähän mennessä 1 euro. Varsinais-Suomen 18 Vaski-kirjastoa on kerännyt varausmaksuilla yli 100 000 euroa vuodessa. Turun kaupunginkirjaston osuus on ollut 70 000 euroa.

Turun kaupunginkirjaston seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu pitää uudistusta hyvänä.

– Tämä on tosi hieno uudistus kirjaston käyttäjien ja tasa-arvon kannalta. Monilla on varmasti ollut todellisia tarpeita tehdä varaus, mutta euron maksu on kynnys joillekin, pohtii Maunu.

Sakkomaksu kannustaa hakemaan kirjan ajoissa

Jatkossa Vaski-kirjastot yrittävät paikata varausmaksujen menetystä alkamalla periä noutamattomista varauksista 2 euron sakkomaksua.

Monilla on varmasti ollut todellisia tarpeita tehdä varaus, mutta euron maksu on kynnys joillekin.

Ulla-Maija Maunu

Turun kaupunginkirjaston seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu kertoo, että aikoinaan varausmaksu on otettu käyttöön varmasti siksi, ettei varauksia tehdä hetken mielijohteesta.

Sakkomaksulla yritetään hillitä harkitsemattomia varauksia, ja että varausten määrä pysyy kohtuullisena.

– Se turvaa, että teokset ovat mahdollisimman paljon kaikkien ulottuvilla. Kirjat eivät seiso turhaan varaushyllyssä, kertoo Maunu.

Suosituimmat varatut kirjat parhaillaan Vaski-kirjastoissa ovat Miikka Nousiaisen, Enni Mustosen, Riku Korhosen ja Jari Tervon romaanit. Suosituimpien lista löytyy Vaski-kirjastojen nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).