Asema-aukion hyppypotkusta vankeuteen tuomittu on tyytyväinen – hovioikeuskäsittely ei huoleta

Jesse Torniaisen asianajajan mielestä syytetty voitti oikeusjutun pääosin, koska syyte kuolemantuottamuksesta ja hyppypotkun rasistinen motiivi hylättiin käräjäoikeudessa.

Kotimaa
Jesse Torniainen Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.
Asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä kahden vuoden vankeusrangaistukseen tuomittu Jesse Torniainen ja asianajaja Hannu Tuomainen (vasemmalla) Helsingin käräjäoikeudessa 21.12.2016.Ari Lahti / AOP

Asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä tuomittu Jesse Torniainen on tyytyväinen käräjäoikeuden ratkaisuun. Torniaisen asianajaja Hannu Tuomainen sanoo, että ratkaisu oli puolustuksen näkökulmasta pääosin oikea, koska syyte törkeästä kuolemantuottamuksesta hylättiin.

Käräjäoikeus tuomitsi Torniaisen kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Häntä ei vielä määrätty vangittavaksi.

– Meidän näkemys on, että me ollaan pääosin voitettu tämä juttu, ja siihen täytyy tässä vaiheessa ja tänään olla tyytyväinen.

– Se, mikä oli puolustuksen kannalta olennaista ja tärkeämpi osa näissä syytteissä, oli tämä törkeä kuolemantuottamus. Siltä osin käräjäoikeus hyväksyi puolustuksen kannan oikeammaksi kuin syyttäjän kannan. Tältä osin asia on voitettu.

Meidän näkemys on, että me ollaan pääosin voitettu tämä juttu.

Hannu Tuomainen

Tuomaisen mielestä oikeuden päätös on lääkärintodistusten, sairaalakertomusten ja oikeudessa kuullun sairaalalääkärin kertomuksen perusteella oikea.

Käräjäoikeus kovensi rangaistusta Torniaisen aikaisemman rikostaustan vuoksi.

– Puolustuksen mielestä se on siinä rajamailla, että käräjäoikeuden tulkinta ja meidän tulkinta oli siitä hieman eri, mutta näin käräjäoikeus asian sitten tulkitsi. Meidän mielestä se oli rajatapaus.

Rasistinen motiivi olisi pidentänyt tuomiota

Tuomaisen mukaan rasistisen motiivin hylkäämisellä oli varmasti merkitystä rangaistusseuraamuksen mittaamiseen.

– Se johti osaltaan ehkä myös siihen, että päämiestäni ei tässä määrätty vangittavaksi.

Lääketieteellinen näyttö tukee meidän näkemystä erityisesti törkeän kuolemantuottamuksen osalta.

Hannu Tuomainen

Puolustus ei saanut läpi vaatimustaan rangaistuksen kohtuullistamiseksi rikoksen aiheuttaman poikkeuksellisen julkisuuden vuoksi. Tuomaisen mukaan kokonaisuutta ajatellen vaatimuksen hylkäämisen merkitys on pienehkö, eikä se ole tuomion kannalta olennaista.

Hovioikeuskäsittely tuomitulle eduksi?

Syyttäjä on jo ilmoittanut, että hän valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen.

Puolustus odottaa hovioikeuskäsittelyä rauhallisin mielin. Tuomainen arvioi, että hovioikeudessa saattaa olla esillä lisää lääketieteellistä todistelua. Se ei huoleta.

– Meidän käsityksen mukaan lääketieteellinen näyttö tässä tukee meidän näkemystä erityisesti tämän törkeän kuolemantuottamuksen osalta. Eli me katsotaan, että se on puolustukselle vain eduksi.

asema-aukio mielenosoitus
Valvontakamerakuvaa Asema-aukion pahoinpitelystä