Ruovesi hävisi taistelun: Migrin päätös sulkea kunnan kaksi vastaanottokeskusta pitää

Suomeen jäävät turvapaikanhakijat valuvat pikkukunnista suuriin kaupunkeihin.

turvapaikanhakijat
Oppilaita koulutunnilla
Maahanmuuttajalapsia valmistavassa opetuksessa Ruoveden Pekkalan koulussa sysksyllä 2015. Kuva Jukka Töyli / YleJukka Töyli / Yle

Ruovesi teki kaikkensa saadakseen pitää Jäminkipohjan ja Visuveden vastaanottokeskukset, vaikka Maahanmuuttovirasto Migri ilmoitti syksyllä sulkevansa ne.

Vastaanottopaikkoja vähennetään, koska tulijat ovat vähentyneet, ja osa aiemmin tulleista turvapaikanhakijoista on jo tavalla tai toisella lähtenyt Suomesta.

– Olimme ministeriöön yhteydessä, ja tavallaan Migri jo näyttikin vaalean vihreää valoa keskusten jatkolle. Mutta ei, sisäministeriön lakkautuspäätös ei muuttunut, sanoo Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita.

– Rahastahan siinä tietenkin oli ja on kysymys.

SPR:n pyörittämät keskukset suljetaan maaliskuun loppuun mennessä.

Kaikki voittavat, niin kunta kuin tulijatkin

Kunnanjohtaja Kyrönviita luettelee monta asiaa, jotka Ruovedellä saatiin toimimaan.

Meillä on niin toimiva konsepti

Eeva Kyrönviita

Hän huomauttaa myös, että vastaanotto ei ole kaikkialla sujunut ihan yhtä hyvin.

– Meillä on niin toimiva konsepti: perheet otettiin hyvin vastaan, tyhjät asunnot saivat asukkaita ja kyläkoulut oppilaita, kielikurssit pääsivät alkuun ja yritykset tarjosivat harjoittelupaikkoja aikuisille, sanoo Kyrönviita.

Valmistavassa opetuksessa on ollut keskimäärin noin 60 oppilasta.

– Yhteistyötä turvapaikanhakijalasten ja paikallisten koululaisten kanssa on tehty paljon ja monin tavoin, sanoo Ruoveden sivistystoimenjohtaja Riitta Juusenaho.

– Kuntalaiset ja tulijat ovat myös järjestäneet yhdessä erilaisia kerhoja ja tempauksia.

Isot kaupungit vetävät

Ruovedelle tulleista turvapaikanhakijoista osa on jo saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen. Kunta pitäisi heidät mielellään ja ottaisi heidät vakituisiksi asukkaikseen.

Myönteisiä päätöksiä on tullut, mutta isot kaupungit näyttävät vetävän puoleensa.

Riitta Juusenaho

– On myönteisiä päätöksiä tullut, mutta isot kaupungit näyttävät vetävän näitä ihmisiä puoleensa. Moni sanoo, että Tampereella, Helsingissä tai Turussa on sukulaisia tai muita omia verkostoja, ja siksi he haluavat muuttaa, sanoo Riitta Juusenaho.

– Olemme koettaneet sanoa heille, ettei näissä isoissa kaupungeissa saa asuntoa niin suoraan ja helposti kuin meillä. Eikä ehkä työpaikkaakaan kovin helposti.

Pirkanmaalta lakkautetaan ensi maaliskuun loppuun mennessä Ruoveden kahden keskuksen ja yli 200 asukaspaikan lisäksi myös Kihniön 120- paikkainen vastaanottokeskus.

Samaan aikaan suljetaan alaikäisille tarkoitettu 14-paikkainen vastaanottoyksikkö Tampereelta.

Migri ilmoitti joulun jälkeen taas uusista lakkautuksista heinäkuun 2017 loppuun mennessä. Silloin listalla on Pirkanmaalta ainakin Toijalan vastaanottokeskus Akaasta.