Asiantuntija Kaavilla koiria tappaneista susista: Lauman alfalle on voinut sattua jotain

Kaavilla kolme koiraa tappanut susilauma tai yksittäinen susi on toistaiseksi mysteeri tutkijoille. Susien käytöksen syistä ei ole varmuutta, mutta tutkija pitää mahdollisena esimerkiksi alfauroksen puuttumista.

susi
Susi riistakamerassa
Arkistokuva.Rengon riistanhoitoyhdistys

Kaavilla on joutunut suden suuhun peräti kolme koiraa lyhyen ajan sisällä. Kaavin riistanhoitoyhdistyksessä on spekuloitu tilanteen johtuvan siitä, että susia on liikaa. Selitykseksi on pohdittu myös sitä mahdollisuutta, että Kaavilla liikkunut pantasusilauma olisi hajonnut. Kun alfasusi on lähtenyt, nuoret yksilöt saattavat lähteä etsimään helppoa saalista pihapiiristä.

Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Sanna Kokko vahvistaa, että teoria lauman johtajasta voi pitää paikkansa. Kyse on kuitenkin vain arvailuista, sillä tutkijoilla ei ole tarkkaa tietoa susien käytöksen syistä.

– Outoa ja mielenkiintoista on se, että kyseisen lauman pannoitettu alfanaaras on käynyt reviirialueeltaan kauempana kuin koskaan. Tämä voisi viitata siihen, että laumassa on sattunut jotain. Esimerkiksi alfaurokselle on sattunut jotain ja naaras on lähtenyt etsimään sitä, Kokko pohtii.

Lauman koko on tämän hetkisten tietojen mukaan kuusi, mutta asiaa varmistellaan vielä tekemällä uusia lumijäljityksiä. Tutkijoilla on vahva epäilys siitä, että lauman koko ei olisi kasvanut liian suureksi. Kyse voi olla vain normaalista pentujen itsenäistymisestä.

– Viimeiset lapsenvahtina olleet toissa kevään pennut lähtevät synnyinreviiriltään viimeistään näihin aikoihin, ennen seuraavaa kiima-aikaa. Tällaisia 1,5-vuotiaita nuoria susia saattaa nyt liikuskella kumppanin ja oman reviirialueen etsinnässä.

Kuopion kaupunkialueella liikkui jouluna susi. Kokko uskoo, että kyseessä voi olla edellä kuvattu nuori yksilö.

– Ne saattavat joskus hetkellisesti eksyä ihmisten ilmoille, mutta jatkavat yleensä matkaa saman tien. Vähän sama asia, kuin keväisin tiineet hirvilehmät vieroittavat edellisen kevään vasat, ja sitten niitä vuosikkaita saattaa koikkelehtia pallo hukassa teiden varsilla ja ihmisten ilmoilla, Kokko luonnehtii.

Useamman koiran menetykseen tutkijat eivät löydä mitään selkeää selitystä. Sitä ei esimerkiksi tiedetä, onko tappopuuhissa ollut yksi vai useampi susi.

– Nuoret omaa reviiriään perustavat sudet voivat joskus hetkellisesti alkaa tappaa koiria, ikään kuin raivata kilpailijoita pois, Kokko pohtii.

– Seurataan tilannetta, eli lauman kokoa ja liikkeitä. Toivotaan, että saadaan tilanteeseen selvyyttä talven aikana. En ehkä pitäisi tuolla alueella kuitenkaan koiraa yksinään pihalla narussa, Kokko ohjeistaa.