Pienet yritykset päässeet mukaan Meri-Lapin matkailun kasvuun

Meri-Lapissa aasialaisten matkailijoiden määrä on tuplaantunut kolmena vuonna ja turistit tarvitsevat lisää palveluja. Viikko sitten Kemissä aloitti uusi safariyritys.

Lapin matkailu
Mikko Tavi
Yrittäjä Mikko Tavi perusti Meri-Lappiin uuden safariyrityksen.Jarno Tiihonen / Yle

Meri-Lapin matkailun kasvu työllistää myös pieniä yrityksiä. Alueen ykköskohteet, Kemin Lumilinna ja jäänmurtaja Sampo, eivät riitä kasvaneelle turistimäärälle, jolle on tuotettava muitakin palveluja.

– Aasialaisten määrä on tuplaantunut kolmena vuonna peräkkäin. Se näkyy majoituksessa, Lumilinnassa ja Sampolla. Samalla alueelle on syntynyt kova tarve saada muitakin palveluja. Tänne ei tulla tekemään ostoksia, koska heillä riittää ostettavaa kotimaassaan, sanoo Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen.

Koutosen mukaan matkailun kasvuohjelman tavoite saada alueelle uusia yrityksiä on alkanut toteutua.

– Poro-ohjelmaa, jääkarting ja luksusautot jään päällä, Koutonen listaa.

Autokauppias perusti safariyrityksen

Kemissä viikon ajan toiminut uusi safariyritys, Sea Lapland Safaris, on jo aloittanut yhteistyön myös kaupungin matkailuyhtiön kanssa. Aiemmin tänä vuonna Kemi teki sopimuksen Lapin suurimman safariyrityksen, Lapland Safariksen kanssa. Uusi toimija kokee kilpailun myönteisenä asiana.

– Olemme tietenkin pienempi toimija. Kilpailu on vaan hyvästä. Se tuo tänne lisää asiakkaita. Matkailulla on tosi hyvät näkymät, kertoo yrittäjä Mikko Tavi.

Tavi jatkaa myös autokauppiaana.

– Mukaan lähtöä helpotti se, että minulla on valmiina vuokra-autoja ja kuljetuskalustoa.

Tavi on hankkinut viisitoista uutta juuri safarikäyttöön tarkoitettua kelkkaa. Määrää aiotaan tulevaisuudessa kasvattaa ja jo tällä hetkellä tarpeen tullen on mahdollista vuokrata lisäkelkkoja.

Moottorikelkkoja jäällä.
Jarno Tiihonen / Yle

Lapponia Safarikselta työntekijöitä

Tavi kertoo, että Sea Lapland Safariksen palvelukseen on siirtynyt Lapponia Safariksen työntekijöitä. Tavi ei ole kuitenkaan ostanut Lapponia Safariksen liiketoimintaa, mutta hän on ostanut yritykseltä moottorikelkkojen ajopuvut ja irtaimistoa.

Vaikka yhteistyö Kemin matkailun kanssa on saatu käyntiin, painottuu tämän talven toiminta asiakkaisiin, jotka eivät ole tehneet varausta etukäteen.

– Olemme toimineet vasta vähän aikaa. Tälle kaudelle on pakko saada asiakkaita, jotka kävelevät ovesta sisään. Toisaalta nykyään matkailijat eivät välttämättä varaa kaikkea etukäteen. Esimerkiksi safarille halutaan lähteä, kun nähdään, että on hyvä ilma, Tavi sanoo.