Lainakamoilla jääkiekkoilemaan – TPS:n junnutoiminta tekee lajista helposti lähestyttävää

Turun palloseuran juniorijääkiekko on saanut lahjoituksena ison kasan varusteita, joiden avulla lapset pääsevät kokeilemaan lajia ilman omia varusteostoksia.

juniorijääkiekko
Jääkiekkovarusteita TPS juniorijääkiekon varastossa.
Kimmo Gustafsson / Yle

Turun palloseuran juniorijääkiekon toiminnanjohtaja Roope Paltta avaa yhden Impivaaran jäähallin varaston oven. Sisälllä noin pari neliöisessä kopissa roikkuu henkareissa maalivahdin ja kenttäpelaajien rintasuojia.

Takaseinällä olevan puuhyllykön päällä on rivi luistimia. Alahyllyiltä löytyy muun muassa kyynärsuojia, säärisuojia ja muutama häkillinen kypärä.

Seura sai marraskuussa lahjoituksena kaksitoista varustepakettia laivateollisuuteen erikoistuneelta LCL Engineeriltä. Lisäksi TPS keräsi omien jäseniensä vanhoja, käyttökuntoisia luistimia ja muita varusteita. Paltan mukaan varusteita saatiin puoli kontillista eli 30–40 pelurille. Varusteet ovat kooltaan alle yhdeksänvuotiaille.

TPS juniorijääkiekon toiminnanjohtaja Roope Paltta
Kimmo Gustafsson / Yle

– Tarkoituksena on, että lapset pääsevät kokeilemaan lajia ilman sitoutumista. Ei tarvitse heti mennä varustekaupoille. Itse tarvitsee lähinnä mailan ja luistimet. Muissa lajiessa ei välttämättä tarvitse kuin lenkkarit ja verkkarit, mutta jääkiekko vaatii aina nämä varusteet, Paltta sanoo.

Paltan mukana lajiin voi heillä käydä tutustumassa pari-kolme kertaa ja sen jälkeen suunnitella jatkoa.

– Tietysti me haluamme lisää harrastajia, mutta tarkoituksena on myös madaltaa kynnystä kokeilla lajia ja innostaa nuoria liikkumaan enemmän, Paltta kertoo.

Hintava harrastus

Jääkiekko on hintava harrastus ja varusteet maksavat jopa satoja euroja. Päälle tulevat vielä muun muassa lisenssit ja seuramaksut. Varusteita voi Roope Paltan mukaan saada heiltä lainaan pidemmäksikin aikaa, jos kipinä lajiin syttyy.

Turun Palloseuran säätiö on lisäksi saanut Me-säätiöltä viideksi vuodeksi 125 000 euroa. Sillä on tarkoitus tukea Turun alueen vähävaraisia lapsia ja nuoria joko aloittamaan tai jatkamaan jalkapallo- tai jääkiekkoharrastustaan.

Paltan mukaan tuella on saatu autettua pariakymmentä nuorta.

Seuralle olisi varmaan hieno tarina, jos lainakamoilla tai säätiön tuella aloittanut peluri nousisi aina NHL-tähdeksi asti.

– Jos katsoo historiaa taaksepäin, niin vain prosentti meidän 900 harrastajasta saa ammatin lajista. Täytyy korostaa, että tässä yritetään saada lapset harrastusten ja liikunnan pariin, Paltta toteaa.