1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perustulo

Laturikeksinnöllään maineeseen noussut yrittäjä hehkuttaa perustuloa – myös New York Times kiinnostui

Perustulo mahdollistaisi turvallisen yrittämisen, sanoo Asmo-laturin kehittänyt oululainen startup-yrittäjä Asmo Saloranta.

Oululaisen elektroniikkasuunnittelualan yritys ASMO Solutions Oy:n tarina alkoi Asmo Salorannan avopuolison kodin seinään unohdetun laturin aiheuttamasta tulipalosta. Nyt hallituksen puheenjohtaja Saloranta käyttää titteliä Chief Visionary Officer ja toimitusjohtajana on Jollan perustajajäsen ja aikaisemmin Nokialla työskennellyt Marc Dillon. Kuva: Yle

OULU Yhdysvaltalainen laatumedia New York Times teki Oulua, Suomea ja perustulokokeilua tunnetuksi maailmalla joulukuun puolessa välissä julkaistulla mittavalla Free Cash in Finland Must Be Jobless –artikkelilla. (siirryt toiseen palveluun)

Paloturvallisen ja energiapihin laturin kehittänyt ja sille patenttia hakenut Asmo Solutions Oy:n perustaja Asmo Saloranta kertoo olevansa ”äärioikealla” perustulokokeilun kannalla. Hän sanoo että perustulomalli olisi auttanut hänenkin polullaan.

Perustulon varassa uskaltaisi lähteä yrittämään uusien hullujen ideoiden varassa.

Asmo Saloranta

– Perustulon varassa uskaltaisi lähteä yrittämään uusien hullujen ideoiden varassa, koska aina olisi mahdollista tipahtaa turvallisesti takaisin perustulon varaan. Nythän tilanne on se, että jos perustettu yritys ei toimikaan, mistään ei saa mitään tuloja. Takaisin työttömän statukselle pääseminen kestää byrokratian vuoksi monta kuukautta, tiivistää Saloranta.

Perustulomaailmassa ei tipahda tyhjän päälle vaikka yrittäminen ei onnistuisikaan.

– Eikä joudu monen kuukauden ajaksi sossunluukkujonoon yrittämisessä epäonnistumisen vuoksi, toteaa Saloranta.

Perustulo mahdollistaa osa-aikaisen työn

Saloranta kertoi Ouluun saapuneelle amerikkalaistoimittaja Peter S. Goodmanille, että olisi halunnut palkata firmaan osa-aikaisen Nokialta työttömäksi jääneen insinöörin, mutta sellainen ei hevillä Suomessa onnistu.

– Ansiosidonnaista työttömyyskorvausta saavan insinöörin ei ole mielekästä ottaa vastaan osa-aikaista työtä, koska hän menettäisi työttömyyskorvauksensa sen vuoksi, toteaa Saloranta.

Kuukausipalkkaista työtä ei riitä kaikille.

Asmo Salovaara

Perustulokokeiluun on valittu satunnaisotannalla 2 000 henkilöä 175 000:n Kelalta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavan joukosta. Kokeilussa ei siis liiton päivärahoilla olevia insinöörejä ole mukana.

Saloranta palkkaisi kuitenkin mielellään henkilökuntaa myös peruspäivärahalla olevien joukosta.

– Jos heillä on mahdollisuus kokeilla meillä jotakin osa-aikaista hommaa tai freelancer-työtä, nyt he pystyvät sen tekemään. Eikä tarvitse pelätä, että edut viedään kun erehtyy tekemään töitä välillä, sanoo Saloranta.

Susirajalla sijaitseva selviytyjä kiinnostaa

Mutta miksi Goodman tuli juuri Ouluun, poronhoitoalueella sijaitsevaan kaupunkiin, missä asuu myös susia?

– Hän tuli tänne, koska oli kiinnostunut kaupungista joka on selvinnyt useammastakin rakennemuutoksesta. Oulusta muodostui toimittajalle mielenkiintoinen kuva kaupunkina, jossa työttömäksi jääneet Nokia-insinöörit ovat työllistyneet paljolti startup-yrityksiin. Itse asiassa Oulussa on nyt enemmän väkeä ict-alalla nyt kuin Nokian kulta-aikoina.

Itse asiassa Oulussa on nyt enemmän väkeä ict-alalla nyt kuin Nokian kulta-aikoina.

Asmo Saloranta

New York Timesin juttu on poikinut julkisuutta paitsi Oululle myös esimerkiksi jutussa haastatellulle Salorannalle.

– BBC:n aamuohjelma on jo pyytänyt minua puhumaan samasta asiasta heidän lähetykseensä ensi vuoden puolella. Samoin Al-Jazzeera on ottanut yhteyttä ja haluaa tehdä haastattelun. Se mitä meillä täällä on, kiinnostaa maailmalla.

– Oululaiset itse eivät useinkaan huomaa, miten hyviä asioita täällä on saatu aikaan, toteaa Saloranta ja kiittää esimerkiksi Business Oulua hyvästä työstä kaupungin hyvinvoinnin eteen.

Toimitusjohtaja odottelee työttömän soittoa

Tilastollisesti Oulussa noin 50 henkeä on saanut Kelan ilmoituksen siitä, että juuri heidät on valittu kokeiluun. Vielä ei kukaan osallistumiskirjeen saanut ei ole lähestynyt yritystä.

– Katsotaan alkavatko puhelimet tämän jutun jälkeen soimaan. Suoraan kuukausipalkalle en pysty ketään palkkaamaan, mutta erilaisia työtehtäviä riittää vaikka kuinka paljon, lupaa Saloranta.

Katsotaan alkavatko puhelimet tämän jutun jälkeen soimaan.

Asmo Salovaara

Perustulokokeilun laajentaminen on harkinnassa. Entäpä jos perustulo tulisi kaikille?

– Kuukausipalkkaista työtä ei riitä kaikille. Eivätkä kaikki välttämättä pysty tai haluakaan tehdä koko ajan täyspäiväisesti töitä. Sellaisille ihmisille tämä on kuin lottovoitto. He pystyisivät ottamaan vastaan tarjolla olevia töitä.

– Tähän saakka ei ole ollut mieltä ottaa vastaan osa-aikaista työtä korvausteknisistä syistä, arvioi Saloranta.