Skepsis tinojen tulkinnasta: Hauskaa saa pitää, mutta kaikkeen ei kannata uskoa

Uusi vuosi on ennustusten luvattua aikaa, mutta kaikkea ei pidä ottaa vakavasti. Skepsis muistuttaa, että huuhaa on aina huuhaata.

uusivuosi
Tinat kauhassa
Yle

Onko se mursu, vapaudenpatsas vai Cadillac? Uuden vuoden tinan muotoa voi olla vaikea tulkita.

Vielä vaikeammaksi ennustaminen menee, kun pitää päättää, mitä muoto oikein merkitsee. Tarkoittaako Titanicin muotoinen tina kenties onnettomuutta? Entä jos se sittenkin muistuttaa kuurakettia? Olisiko se merkki pitkästä matkasta?

Leikki leikkinä. Uuden vuoden tinoista on vielä pitkä matka siihen, että joku pyytää maksua huuhaasta.

Ihminen on kautta aikojen halunnut tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, eikä nykyaika tuo tähän poikkeusta. Televisiossa on jopa ennustajien omia ohjelmia, joissa luetaan esimerkiksi Tarot-kortteja.

– Uhrieläinten sisälmyksistä ennustaminen ei onneksi ole enää yleistä. Muinaisina aikoina tämäkin oli hyväksi katsottu ennustuskeino, kertoo Skepsis ry:n puheenjohtaja Otto J. Mäkelä.

Tulevaisuuden tutkiminen on tiedettä, ennustaminen ei

Tulevaisuutta voidaan toki ennakoida ja tutkia, mutta silloin se tehdään esimerkiksi tilastotieteen menetelmin.

– Tällöin voidaan tosiaan puhua tieteestä ja tulevaisuuden tutkiminen onkin mielenkiintoinen asia. Kädestä lukeminen tai korteista katsominen on silkkaa huuhaata, muistuttaa Mäkelä.

Kädestä lukeminen tai korteista katsominen on silkkaa huuhaata.

Otto J. Mäkelä

TV:n ennustajaohjelmissa saattaa päteväksi esittäytyvä ennustaja käyttää itsestään esimerkiksi sellaista titteliä kuin "pitkän linjan henkinen kulkija", mikä ei anna takuuta kyseisen henkilön ennustusten paikkansapitävyydestä.

Skepsis ry myönsi 2015 Huuhaa-palkinnon MTV:lle ja Nelonen Medialle sekä tuotantoyhtiö Londurille taikauskon ylläpitämisestä ja epävarmuuden hyväksikäytöstä. Syynä olivat kanavilla esitetyt Astral TV ja Ennustaja-TV-ohjelmat.

Mäkelän mukaan monet ennustajat etenevät yleensä saman kaavan mukaan. Tarkoituksena on usein tarjota asiakkaalle jotain sellaista, jota tämä haluaa kuulla.

– Pyritään ensin keräämään asiakkaalta vaivihkaa mahdollisimman paljon tietoa ja sitten arvataan loput. Lopullisena tavoitteena tuntuu olevan se, että asiakas haluaa kahdenkeskiseen kontaktiin, josta ennustaja pääsee velottamaan enemmän, arvioi Mäkelä.

Tähdet eivät tiedä, eivätkä kortit kerro

Vaikka tähdistä ennustamisella ja korteista katsomisella onkin pitkät, vuosituhansien pituiset perinteet, ei niitä sittenkään voida pitää luotettavana lähteenä.

– Kukaan ei ole vieläkään pystynyt todistamaan, että esimerkiksi sillä, missä asennossa tähdet ovat jonkun ihmisen syntymähetkellä, olisi jotain merkitystä kyseisen ihmisen elämään, muistuttaa Mäkelä.

Sanojensa vakuudeksi Mäkelä muistuttaa Skepsis ry:n haasteesta, johon ei vielä ole löytynyt vastaajaa. Skepsis lupaa 20 000 euroa puhtaana käteen sille, joka tuottaa valvotuissa olosuhteissa paranormaalin ilmiön.

Vastaavan haasteen on esittänyt myös yhdysvaltalainen taikuri James Randi, eikä siihenkään ole löytynyt vastaajaa.