yle.fi-etusivu

Kirje pääministerille – Olvin ja Carlsbergin toimitusjohtajat varoittavat Viron hallitusta oluen rajusta veronkorotuksesta

Kirje Viron pääministerille on tulkittu Virossa jopa yhtiöiden uhkailuksi maasta lähdöllä. Yhtiöt kiistävät Ylelle, että ne uhkaisivat lähdöllä.

olut
Carlsbergin toimitusjohtaja Cees't Hart ja Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho.
Carlsbergin toimitusjohtaja Cees't Hart ja Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho.AOP / Olvi Oyj

Viron uudelle pääministerille, keskustapuolueen Jüri Ratasille osoitettu kirje tuli aiemmin joulukuussa julkisuuteen Virossa. Muun muassa Postimees (siirryt toiseen palveluun) -lehti kirjoitti siitä. Voit ladata pääministerille osoitetun englanninkielisen kirjeen tästä linkistä PDF-tiedostona (siirryt toiseen palveluun).

Kirjeen ovat kirjoittaneet kahden panimoalan pörssiyhtiön toimitusjohtajat. Allekirjoittajina ovat suomalaisen Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho ja tanskalaisen Carlsbergin toimitusjohtaja Cees´t Hart.

Molemmilla yhtioillä on panimot Virossa. Carlsberg omistaa myös suomalaisen panimon Koffin.

Olvin toimitusjohtajan mukaan kirje syntyi Viron panimoliiton aloitteesta.

– Olen ymmärtänyt, että kirjeen lähettäminen pääministerille on Virossa hyvin yleistä, Lasse Aho kertoo Ylelle.

Olvin toimitusjohtajan mukaan yhtiö ei toimi samalla tavalla Suomessa. Yhtiö ei ole suoraan yhteydessä viranomaisiin ja päättäjiin, vaan yhteydenpito hoidetaan aina Panimoliiton kautta.

Jüri Ratas Viron pääministeri.
Viron pääministeri Jüri Ratas.Valda Kalnina / EPA

Kohtelias kirje päättyy varoitukseen

Kohteliaasti muotoiltu toimitusjohtajien kirje alkaa onnentoivotuksilla Viron uudelle pääministerille. Kirje päättyy kuitenkin varoittavaan sävyyn.

Viron hallituksen aikomat oluen ja siiderin veronkorotukset luovat panimoyhtiöissä "vakavia huolia” Viroon tehtyjen ja tulevaisuuden investointien suhteen, Olvi ja Carlsberg viestivät.

Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho kiistää, että kirjeessä uhkailtaisiin Virosta lähdöllä. Ahon mukaan kirjeen tarkoitus oli päästä tapaamaan pääministeriä ja keskustelemaan veronkorotusten vaikutuksista.

– Olemme kertoneet Carlsbergin kanssa vain huolemme pitkäaikaisena investoijana Viroon. On normaalia liiketoimintaa, että jos toimintaolosuhteet muuttuvat, niin harkitaan mihin maahan investoidaan.

Myös Carlsbergista vastattiin Ylelle, että kyse ei ole uhkauksesta vetää investointeja Virosta. Tällaiset väitteet ovat yhtiön mukaan harhaanjohtavia ja perusteettomia.

– Carlsbergille jokainen markkina, jossa meillä on johtava asema, on tärkeä. Toimimme kaikilla markkinoilla paikallisten lakien puitteissa ja kansainvälisten hyvien käytäntöjen mukaan, viestintäjohtaja Dainius Smailys kirjoittaa.

– Kunnioitamme täysin Viron hallituksen tavoitteita nostaa veroja, Carlsberg viestii Ylelle.

Carlsbergin ja olvin oluet.
AOP

Olvi: ”Käsittämätön kertarysäys”

Olvi ja Carlsberg kertovat olevansa huolissaan kuitenkin siitä, että Viron uusi hallitus aikoo nostaa mietojen alkoholijuomien veroja huomattavasti aiemmin päätettyä enemmän. Siihen panimoala ei ole varautunut.

Yhtiöt arvostelevat myös sitä, että samaan aikaan ei koroteta väkevien juomien verotusta.

Viron parlamentti päätti vuonna 2015, että oluen ja siiderin veroja nostetaan 10 prosentilla vuodessa vuoteen 2020 asti.

Uusi hallitus aikoo nostaa oluen ja siiderin veroja kuitenkin jo ensi vuonna 65 prosentilla. Vuoteen 2020 mennessä mietojen juomien verotusta nostettaisiin kaikkiaan 166 prosentilla.

Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho pitää veronkorotusta ”käsittämättömänä kertarysäyksenä”.

– Jos aikaisemmin on linjattu, että nostetaan 10 prosenttia ja sitten tuleekin 70 prosentin korotus, niin totta kai se on tyrmistyttävä mille tahansa toimijalle millä tahansa markkinalla, hän sanoo.

Virossa olutvero oli 8,3 prosenttia ja Suomessa 32 prosenttia vuonna 2016. Hintaero on houkutellut suomalaisia ostamaan juomansa Virosta.

Veronkorotusten jälkeenkin Viron oluen hintaetu säilyisi. Niiden myötä Viron olutvero olisi noin 22 prosenttia vuonna 2020.

Matkustajilla olut- ja lonkerolavoja
Viron olutralli voi laantua, kun Viro nostaa olutveroa.Sasha Silvala / Yle

Terveysjärjestöt: ”Panimoyhtiöillä halveksittava taktiikka”

Panimoyhtiöiden kirjettä Viron pääministerille on arvostellut kärjekkäästi Eurocare (siirryt toiseen palveluun), European Alcohol Policy Alliance. Se on alkoholin haittojen vähentämiseen tähtäävien eurooppalaisten terveysjärjestöjen yhteenliittymä.

Eurocaren mukaan ”on halveksittava taktiikka, että uhataan investointien vetämisellä, jos maan harjoittama terveyspolitiikka ei sovi omiin tavoitteisiin”.

Carlsbergista todetaan, ettei yhtiö kyseenalaista Viron tarvetta vähentää alkoholin liikakulutusta.

Yhtiö kuitenkin huomauttaa, että oluen kulutus on Virossa eurooppalaista keskitasoa, kun taas väkevien juomien kulutus on kärkipäässä. Yhtiön mukaan pelkkä oluen veronkorotus ei tilannetta paranna.

Olvin ja Carlsbergin mukaan veronkorotus lisää myös väistämättä virolaisten oluen hakua rajan takaa Latviasta.

Pääministeri aikoo tavata panimoyhtiöiden toimitusjohtajat

Lomalla oleva Viron pääministeri Jüri Ratas ei kommentoinut kirjeasiaa Ylelle. Viron hallituksen viestinnästä kuitenkin kerrottiin, että pääministeri aikoo tavata Olvin ja Carlsbergin toimitusjohtajat.

Aiotut veronkorotukset ovat Viron hallituksen mukaan ensisijaisesti terveyspolitiikkaa eikä veroeurojen keräämistä.

– Alkoholin aiheuttamat onnettomuudet ja sairaudet ovat vakava ongelma Virossa. Hallituksen päätavoite on kohentaa kansalaisten terveyden edellytyksiä, Viron hallitus viestii Ylelle.