1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapin matkailu

Isisin tukijan viesteissä näkyneet Lappi-viittaukset saivat matkailutoimijat reagoimaan – Supo ei pidä uhkana

Suojelupoliisin mukaan Suomeen ei kohdistu erityistä uhkaa. Myös ulkomainen media on uutisoinut iskukehotuksista.

Lapin matkailu
Joulupukin Kammari on yksi kuudesta uuden valaistuksen saaneesta Pajakylän rakennuksesta.
Joulupukin pajakylä Rovaniemellä.Raimo Torikka / Yle

Lapin matkailutoimijat ovat reagoineet voimakkaasti terroristijärjestö Isistä lähellä olevan viestintäkanavan levitettyä terrorikehotuksia, joissa näkyy muun muassa joulupukki, talvista lumimaisemaa, poro sekä palava vuosiluku 2017. Viesteissä Isis kehottaa niin sanottuja yksinäisiä susia iskemään uudenvuoden juhlallisuuksiin.

– Emme ole huolissamme, mutta emme voi ajatella elävämme kuplassa, Rovaniemen alueen matkailun markkinointiorganisaation Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisen mukaan Lapin matkailutoimijat ovat informoineet toisiaan asiasta ja turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

– Toimintoja on tehostettu ja valmiuksia lisätty, Kärkkäinen kertoo.

Myös muun muassa Finaviaa, Lapin lentoasemia, Lapin kuntien edustajia sekä paikallisia majoitusliikkeitä on informoitu asian tiimoilta. Finavia ei halunnut kommentoida asiaa.

Myös ulkomainen media on uutisoinut iskukehotuksista viime päivinä. Esimerkiksi Foreign Desk (siirryt toiseen palveluun) ja Daily Mail (siirryt toiseen palveluun)ovat kertoneet asiasta.

Supo: Suomeen ei kohdistu suoranaista uhkaa – yleisötapahtumien turvallisuutta lisätty

Suojelupoliisi kertoo olevansa tietoinen kyseisistä iskukehotuksista. Supon mukaan ne eivät kuitenkaan kohdista Suomeen erityistä uhkaa.

– Tiedossa ei ole Suomeen kohdistuvaa yksittäistä uhkaa, Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala kommentoi.

Rantalan mukaan Suomen viranomaiset valmistautuvat Euroopan viimeaikaisten tapahtumien vuoksi entistä tarkemmin niin uudenvuoden kuin muihinkin suuriin yleisöä kokoaviin tapahtumiin.

Lapin poliisi: Ei mitään konkreettista

Lapin poliisin valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja, ylikomisario Rauno Pätsi kertoo, että Lapin poliisi on asiasta tietoinen. Hänen mukaansa mitään valmiutta ei ole nostettu.

– Tästä on laitettu viestiä kentälle. Poliisi on enemmän näkyvillä keskeisillä paikoilla. Joulupukki on yleismaailmallisesti tunnettu hahmo. Meidän tiedossamme ei ole mitään konkreettisempaa, mikä kohdistuisi meidän alueellemme, Pätsi sanoo.

Lue seuraavaksi