Suomen satavuotisjuhlat panee Helsingin sekaisin – näin selviät juhlahumussa

Useat kymmenet tuhannet juhlijat ottavat uuden vuoden vastaan Helsingin keskustassa. Kokosimme yhteen vinkkejä kaupungissa liikkumiseen.

Kotimaa
Ilotulite taivaalla.
Pekka Havukainen / Yle

Helsingin keskusta on täynnä elämää uudenvuoden aattoiltana. Jotta kymmenien tuhansien kaupunkilaisten juhlinta menisi mahdollisimman sujuvasti, kannattaa aattoiltaan varautua ennakkoon. Katsasta alta, miten vältät liikennetukokset, mistä saat ensiapua ja kuinka löydät juhlinnan tiimellyksessä kadonneen ystävän.

Liiku julkisilla, vältä autolla Mannerheimintietä

Juhlijoita kehotetaan varaamaan matkoihin tavallista enemmän aikaa ja saapuvan keskustaan muuten kuin omalla autolla. Joukkoliikenteellä liikkuvan tulee kuitenkin huomioida, että useat linjat ovat uuden vuoden aattona poikkeusreitillä (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi Elielinaukion bussiterminaali on illalla kokonaan poissa käytöstä, mikä vuoksi Helsingin sisäiset bussit ajavat poikkeuksellisesti Kamppiin ja seutulinjat Hakaniemeen.

Lähijunilla, metrolla ja busseilla on myös uudenvuodenyönä runsaasti lisäliikennettä. Muun muassa metro liikennöi kolme tuntia tavallista pidempään.

Autolla keskustassa liikkuvan kannattaa puolestaan huomioida poikkeukselliset liikennejärjestelyt Töölönlahden lähettyvillä iltakahdeksan jälkeen. Tuolloin Mannerheimintie katkaistaan juhlallisuuksien vuoksi Kaivokadun ja Helsinginkadun väliltä. Myös Mannerheimintielle johtavat sivukadut on suljettu liikenteeltä.

Infografiikka

Tänä aikana liikenne ohjataan Runeberginkadun kautta, jonka kadunvarsipaikat ovat poikkeuksellisesti poissa käytöstä. Autoa ei saa laittaa aaton aikana parkkiin myöskään Töölönlahdenkadulle eikä Alvar Aallon kadulle.

Jalankulkijoiden pääväylät Töölönlahdelle kulkevat rautatieasemalta ja Kampin suunnasta Eduskuntatalon ja Kiasman kulmalta, ja pohjoisen suunnasta oopperan ja puiston läpi.

Liikennejärjestelyt palaavat normaaliksi viimeistään kuudelta aamulla uuden vuoden päivänä.

Löydä artistit, ruokakojut ja bajamajat

Suomen suuri juhlavuosi polkaistaan näyttävästi käyntiin Helsingin sydämessä uudenvuoden aattona. Töölönlahden ympärillä järjestettävä jättitapahtuma on vaatinut mittavia järjestelyitä.

– Uuden vuoden aattona tekemistä on päivän mittaan yli 20 eri pisteessä. Lisäksi iltaa varten alueelle on rakennettu kolme lavaa, joista suurin on jääkiekkokaukalon kokoinen, sanoo avajaistapahtuman viestintäpäällikkö Aija Kaijärvi.

Alueelle on rakennettu kolme lavaa, joista suurin on jääkiekkokaukalon kokoinen

Aija Kaijärvi

Tapahtuman aikana lavalle nousee noin kolmisen sataa esiintyjää, joiden joukossa on muun muassa Saara Aalto.

Juhlijoita varten Töölönlahden ympäristöön on tuotu päälle 70 bajamajaa ja haaverin sattuessa apua voi hakea kolmesta ensiapupisteestä. Kaksi näistä sijaitsee puistoalueella ja kolmas Finlandia-talon alakerrasta.

Helsingin uudenvuoden tapahtuma kartta
Antti Kolppo / Yle

– Nälän yllättäessä alueelta löytyy kolme erillistä ruokamyyntipistettä, joissa on tarjolla koko ajan kuumaa juotavaa. Tietenkin monet alueen ravintolat ja kahvilat palvelevat myös tavallista myöhempään, sanoo Kaijärvi.

Taskun pohjalle voi vielä napata alueen yksityiskohtaisen kartan, jonka voi ladata tapahtuman kotisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Yle lähettää Suomi 100 -avajaisten tunnelmat koteihin klo 22–01 suorana lähetyksenä TV1:ssä sekä Yle Areenassa. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomi 100, Helsingin kaupunki ja Yle.

Ole valppaana väkijoukossa

Väenpaljoudessa kannattaa huolehtia omaisuudestaan ja katsoa, että kaveri pysyy käsipuolessa.

– Ylimääräiset kortit lompakosta ja muut arvoesineet on hyvä jättää kotiin. Juhlijoiden kannattaa myös sopia vaikka etukäteen tapaamispaikka, jos sattuu väkijoukossa katoamaan, sanoo komisario Henri Helminen Helsingin poliisista.

Turvallisuus on ollut isossa roolissa suurtapahtuman järjestämisessä. Poliisin mukaan uudenvuoden juhlinnassa on mukana aikaisempia vuosia enemmän virkavaltaa ja kaduilla on sekä virkapukuisia että siviiliasuisia poliiseja.

Myös ulkomailla sattuneisiin terroritapauksiin on varauduttu.

– Mitään konkreettisia viitettä meillä ei ole, että ulkomailla nähtyjä tilanteita olisi täällä tapahtumassa. Mutta toki nämä asiat on otettu huomioon tapahtumajärjestäjien ja viranomaisten välisessä yhteistyössä, sanoo Helminen.

Jos törmää häiriötoimintaan, kannattaa siitä heti ilmoittaa lähimmälle poliisille

Henri Helminen

Eniten poliisia uudenvuodenyönä työllistävät erilaiset häiriökäyttäytymiset, joissa monesti on mukana alkoholi ja ilotulitteet.

– Jos törmää jonkinlaiseen häiriötoimintaan, kannattaa siitä heti ilmoittaa lähimmälle poliisille tai järjestyksenvalvojalle. Jos tulee akuutti hätätilanne, pitää soittaa välittömästi 112:een, toteaa Helminen.

Jätä ilotulitteet ja alkoholijuomat kotiin

Kuten aiempinakin vuosina omat ilotulitteet tulee ammuskella keskusta-alueen ulkopuolella. Omia paukkuja ei myöskään saa käyttää Suomi 100 –avajaisten tapahtuma-alueella, keskustan puistoissa eikä tiettyjen ostoskeskusten läheisyydessä. Tarkemmat kiellot voi tarkistaa Helsingin pelastuslaitoksen sivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Poliisin mukaan janon yllättäessä kannattaa suunnata lähimpään ravintolaan, sillä omien alkoholijuomien nauttiminen julkisella paikalla on kielletty uudenvuodenaattonakin.

Missä ikinä uudenvuoden aaton päätyykin viettämään kannattaa päälle varrata lämmintä vaatetta. Uudenvuodenaaton on ennustettu olevan paikoin jopa ennätyksellisen lauha, mutta tuuli voi tuntua kylmältä ja pakkanen alkaa kiristyä uudenvuodenyönä.