Turku odottaa kesäksi satoja tuhansia matkailijoita – houkuttimena purjelaivat ja huippu-urheilu

Viidettä kertaa Turkuun poikkeava Tall Ships Race kerännee jopa 500 000 kävijää.

matkailu
Airistolla oli sunnuntaina kaikenkokoisia aluksia joka lähtöön.
Turku toimi Tall Ships Race -isäntäkaupunkina viidettä kertaa. YLE / Jouni Koutonen

Turkuun odotetaan kesällä satoja tuhansia matkailijoita. Heinäkuisen Tall Ships Racen lisäksi kesäkuinen Paavo Nurmi -tapahtuma täyttää kaupungin hotellit.

Visit Turusta kerrotaan, että tilaa on vielä, mutta matkailutoimisto on jo varannut huoneita vieraiden varalle. Suurten purjelaivojen tapahtuma eroaa esimerkiksi viime kesän Kuninkuusraveista siinä, että raviväki varasi majoituksen jo hyvissä ajoin ennakkoon.

Uusi ilmiö on se, että urheilu, kuten Paavo Nurmen kisojen tapaiset tapahtumat, vetää paljon matkailijoita.

Purjelaivoja ilmoittautunut jo runsaasti

Tall Ships Race -tapahtumaan on ilmoittautunut jo yli 70 alusta. Turkuun saapuu purjelaivoja muun muassa Englannista, Belgiasta, Venäjältä, Puolasta ja Portugalista. Tapahtumaan osallistuu muun muassa Turun ystävyyskaupungista Pietarista kotoisin oleva Mir, jolla on pituutta 108,8 metriä.

Turku toimii Tall Ships Racen isäntäkaupunkina viidettä kertaa. Tapahtumaan odotetaan huimat puoli miljoonaa kävijää sen neljän päivän aikana, kun alukset ovat Turussa.

– Ilmoittautuneita on jo enemmän kuin aikaisemmin tähän samaan aikaan. Ilmoittautua voi toukokuun loppuun asti, joten odotamme tapahtumaan vähintään sataa alusta, kertoo projektipäällikkö Kimmo Hyyppä.

Itämeren Tall Ships Racen ennätys on Turusta vuodelta 2009. Silloin Aurajokeen saapui 115 alusta.

Tapahtuma tuo suuret ihmismassat, jotka jättävät rahaa kaupunkiin.

Kimmo Hyyppä

Purjelaivatapahtuman vaikutukset koko kaupunkiin ovat merkittävät. Valmisteluja on tehty jo pitkän aikaa ja paikkoja on laitettu kuntoon.

– Joen itäpuoli on saatu nyt hienoon kuntoon. Kadut ja alueet ovat turvalliset, ja laiturit on rakennettu. Vierasvenesatama uusitaan ensi kesään mennessä. Myös funikulaaria yritetään saada valmiiksi Tall Ships Raceen mennessä. Se vaikuttaa selvästi kaupunkikuvaan, Hyyppä kertoo.

Taloudelliset vaikutukset ovat suuret. Itämeren satamat kilpailevat siitä, ketkä lopulta saavat laivat satamaansa.

– Tapahtuma tuo suuret ihmismassat, jotka jättävät rahaa kaupunkiin. Se on kannattava sijoitus jo taloudellisestikin, Hyyppä sanoo.