Alvar Aallon museokaksikko remonttiputkeen: Keski-Suomen museo sulkeutuu kahdeksi vuodeksi, Aalto-museo ja laajennus odottaa vuoroaan

Kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa museota uudistetaan hyvässä lykyssä vuoron perään Ruusupuistossa Jyväskylässä. Keski-Suomen museo suljetaan huomenna kahdeksi vuodeksi täysremontin ajaksi. Toiveissa on heti sen jälkeen päivittää viereinen Alvar Aalto museo ja rakentaa uusi nivelosa museoiden väliin.

kulttuuri
Uusi nivelosa tulee Alvar Aalto -museon (vas.) ja Keski-Suomen Museon väliin.
Keski-Suomen museo (oik.) remontoidaan ensin. Alvar Aalto -museo ja yhdysosa sen jälkeen.Arvo Vuorela / Yle

Vuonna 1961 valmistuneessa Keski-Suomen museossa valmistaudutaan parhaillaan museon tyhjentämiseen. Sunnuntain sulkemisen jälkeen edessä on kahden perusnäyttelyn siirtäminen varastotiloihin, uusien näyttelyiden suunnittelu ja mittava remontti. Museon muuttaminen varastoon kokoelmakeskukseen vien noin neljä kuukautta.

– Jokaisen kokoelmaesineen siirtäminen, puhdistaminen ja pysyvään säilytystilaan sijoittaminen suunnitellaan yksityiskohtaisesti. Samaan aikaan kun entisiä näyttelyitä tyhjennetään, käynnistyy myös uusien perusnäyttelyiden suunnittelu, kertoo intendentti Virpi Mäkinen.

Toivottavasti 2019 avattavassa näyttelyssä nähdään uutta ilmettä, sisältöä ja näkökulmia.

Virpi Mäkinen

Näyttelyesineiden kunnot arvioi konservaattori. Osa esineistä pakastetaan. Haasteellisimpia siirrettäviä ovat museon monet pienoismallit, joista osa on sangen isoja. Suuria ja vaativia muuttokohteita ovat myös veneet ja kirkonkellot.

Kaksi vuotta on suhteellisen lyhyt aika purkaa vanhat näyttelyt, suunnitella uudet, tehdä remontti ja rakentaa uudet näyttelyt. Rakenteellisia muutoksia ei Aallon rakennukseen tehdä.

– Rakennus on ja pysyy ja sillä on tietyt arvot. Toivottavasti 2019 avattavassa näyttelyssä nähdään uutta ilmettä, sisältöä ja näkökulmia keskisuomalaiseen kulttuuriperintöön, pohtii Virpi Mäkinen.

Perusnäyttelyitä jatkossa yksi tai kaksi

Keski-Suomen museon nyt purettavat perusnäyttelyt ovat valmistuneet 1994 ja 1996. Toinen kuvaa hauskasti Jyväskylän kaupungin vaiheita 1830-luvulta meidän päiviimme.

Toinen näyttely keskittyi kuvaamaan Keski-Suomen alueella eläneiden ihmisten vuorovaikutusta ympäristönsä kanssa esihistorian ajalta nykyisyyteen.

Tuleeko yksi laaja näyttely vai kaksi kokonaisuutta?

Virpi Mäkinen

Perusnäyttelyjen tunnusmerkkejä olivat muun muassa hirvi, vene, hienot eri aikakausien kodit ja Kuukkasen kyläkauppa. Uudessa näyttelyssä aiotaan hyödyntää kehittynyttä nykytekniikkaa ja uusia esittämistapoja.

– Mutta tuleeko yksi laaja näyttely vai kaksi kokonaisuutta on vielä epäselvää, miettii Mäkinen.

Aalto-museo ja nivelosa hankejonossa

Jyväskylän kaupunki varautuu Keski-Suomen museon täysremontin jälkeen päivittämään myös viereisen Alvar Aalto –museon sekä rakentamaan museoiden väliin uuden nivelosan. Se tulee hyödyttämään molempia museoita ja tuo tullessaan lisää tilaa ja palveluita museoihin.

Nivelosan toteutuksesta järjestettiin arkkitehtikilpailu. Kiinteistöjohtaja Esko Eriksson Jyväskylän Tilapalvelusta kertoo, että Aalto-museon päivittäminen ja uuden yhdysosan rakentaminen on oma projekti, joka halutaan toteuttaa Keski-Suomen museon remontin jälkeen.

Toiveissa on, että museouudistuksen toinen osa starttaisi 2019-2020.

Esko Eriksson

– Päivityksestä ja uudisosasta tehdään seuraavaksi hankesuunnitelma. Sen jälkeen sille on löydettävä rahoitus investointibudjetissa. Toiveissa on, että museouudistuksen toinen osa starttaisi 2019-2020 edellyttäen tietenkin investointibudjetin hyväksyntää, kiteyttää Esko Eriksson.

Silmussa uusi väliosa juttelee mukavalla tavalla Aallon rakennusten kanssa.
Museoiden nivelosan arkkitehtikilvan voitti työ nimeltä Silmu.