Koe uusi yle.fi

He ovat kolme savolaista arjen sankaria: "Minun persoona on, että nauran paljon"

Kysyimme järjestöiltä ja lukijoiltamme, ketkä ovat arjen sankareita. Haastattelimme kolme savolaista arkipäivän puurtajaa.

Kuopio
Mies seisoo paloauton ovella. Etualalla pelastusvälineitä.
Mari Karjalainen / Yle

Kalustomestari Timo Rissanen vetää paloauton luukun auki ja esittelee jämerän näköisiä leikkureita. Näitä saksia käytetään liikenneonnettomuuksissa autojen paloitteluun, jotta ihmiset saadaan pelastettua puristuksista.

– Näissä uutta on se, että ne ovat akkukäyttöiset. Erillisiä voimayksiköitä ei tarvita. Kaikki on suunnittelussa otettu huomioon, kertoo kalustomestari Rissanen tyytyväisenä.

Hän pitää huolen, että Pohjois-Savon pelastuslaitoksella on ensiluokkaiset mahdollisuudet toimia kaikissa pelastustehtävissä. Rissanen vastaa kaikkien kulkuneuvojen ja varusteiden hankinnasta, varustelun asettelusta sekä huollosta.

Lapsena Rissanen katsoi ohi ajavia paloautoja silmät tuikkien. Into ei ole vieläkään sammunut.

– Minua kiinnostaa todella paljon kaluston kehittäminen, kertoo Pohjois-Savon pelastuslaitoksen vuoden osaajaksi valittu Rissanen.

Kalustomestari itse nostaa arjen sankariksi kaikki pelastustyötä tekevät.

– Tässä työssä vaaditaan vähän Pelle Peloton -tyyppistä ajattelua, että osaa käyttää kalustoa mahdollisimman hyvin pelastustehtävissä.

Auttaminen pitää mielen virkeänä

Arjen sankaruus ei tarkoita vain ihmishenkien pelastusta, vaan arjen sujuvoittamista kaikkien iloksi. Petri Niskanen siivoaa Tervossa Varsapuron uimarantaa useita kertoja kesällä.

– Pitkä heinä ja risut ottivat silmään aina kun tulin veneellä. Soitin teknisen toimen johtajalle, että saako sille tehdä jotain. Kun pitää paikat siistinä, niin itse ja muut viihtyy, sanoo Niskanen vaatimattomana.

Työkseen Niskanen ajaa betonipumppuautoa. Positiivisuus pitää miehen energisenä.

– Töissä tapaa uusia ihmisiä ja niiden kanssa saa rupatella, tuumii Niskanen.

Tervolainen Petri Niskanen ajaa siviilityössään betonipumppuautoa
Petri Niskanen auttaa naapureita Tervossa siivoamalla Varsapuron uimarantaa. Palkkioksi hän saa hyvän mielen ja kahvipaketteja.Jukka Eskanen/Yle

Naurava sairaanhoitaja tuo toivoa sairaalaan

Kysissä traumatologian osastolla työskentelevän Henrikki Turpeisen hersyvä nauru on jäänyt asiakkaiden mieleen. Osastolla hoidetaan esimerkiksi potilaiden pahoja luunmurtumia.

– Voisi ajatella, että sairaalassa pitäisi olla jotenkin vakava. Mutta jos itse olisin ollut kolarissa ja hoitajat ovat vakavia, niin ei sekään olisi kivaa. Minun persoona on, että nauran paljon.

Turpeisen mielestä kuluttavinta arjessa on kolmivuorotyö. Hän nostaa arjen sankareiksi äidit ja isät, jotka hoitavat perhettään töiden ohella.

– En ymmärrä, miten äidit aina jaksavat. Heille nostan suuresti hattua.

Turpeinen ajattelee, että arjen puurtamisessa auttaa se, että ketään ei jätettäisi yksin ajatustensa kanssa.

– Ei unohdeta toisiamme, vaan pidetään huolta, toivoo Turpeinen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Meteorit

Leiskuvan tulipallon putoamispaikka selvisi – palat putosivat mallinnuksen mukaan erämaahan

Tieliikenneonnettomuudet

Kuorma-auto törmäsi polkupyöräilijään Akaassa – Nuori poika sai surmansa

Ruokakulttuuri

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti