Ulkomaalaiset metsästäjät pääsevät vasta syyskuussa Ruotsin tuntureille riekonpyyntiin

Keväällä voimaan tuleva lakimuutos siirtää Ruotsin tuntureilla metsästyksen aloituksen ulkomaalaisten osalta noin kolme viikkoa myöhemmäksi. Aiemmin metsästys alkoi elokuun 25. päivä.

luonto
Minna Loukusa koiransa kanssa Ruotsin tuntureilla
Ruotsin pohjoislla tunturialueilla ulkomaalaiset pääsevät vasta syyskuun 15. metsästämään.

Kittiläläisten Minna Ja Juha Loukusan viisivuotias saksanseisojauros Piku on aloittanut kaikki elämänsä metsästyskaudet Ruotsin pohjoisilla tuntureilla. Metsästystä harrastava pariskunta on jo vuosien ajan pakannut metsästyskamppeet ja koirat loppukesästä autoon ja suunnistanut Ruotsiin.

– No siellä se metsästyskausi alkaa elokuun 25. päivä. Ollaan oltu silloin siellä varmaan kuutena tai seitsemänä syksynä. Siitä kausi lähtee aina käyntiin, muistelee Minna Loukusa.

Kittiläläinen Juha Loukusa ja lyhytkarvainen saksanseisoja Piku metsästysmatkalla Ruotsin tunturimaisemissa.
Kittiläläinen Juha Loukusa ja lyhytkarvainen saksanseisoja Piku metsästysmatkalla Ruotsin tunturimaisemissa.Minna ja Juha Loukusan kotialbumi

Ensi syksy alkaa Pikulla näillä näkymin toisenlaisissa merkeissä, koska Ruotsissa tulee voimaan huhtikuun alussa laki jonka mukaan ulkomaalaiset saavat aloittaa metsästyksen valtion mailla Norbottenin, Västerbottenin ja Jämtlannin tunturialueilla vasta 15. syyskuuta.

Syynä muutokseen on huimasti kasvanut ulkomaalaisten metsästäjien määrä Ruotsin tuntureilla.

– Kyllä se on tosi harmi. Ei me nyt varmaan sitten Ruotsiin tämän jälkeen mennä jos tosiaan... tai kun näyttää siltä, että se aloitus on ulkomaalaisilta pois laskuista, harmittelee Minna Loukusa Ruotsin tekemää lakimuutosta.

Keskustelupalstoilla ruotsalaiset metsästäjät iloitsevat uudistuksesta, mutta yhtä iloisia eivät ole yrittäjät jotka ovat majoittaneet tai lennättäneet ulkomaisia metsästäjiä tuntureille.

Kallax Flyg lennättää muun muassa metsästäjiä Ruotsin tuntureille.
Raimo Torikka / Yle

Kolmen viikon ansioiden menetys varmasti tuntuu. Ruotsissa käy vuosittain lähes 30000 ulkomaista metsästäjää joista osa nyt varmasti jää pois, koska Suomessakin pääsee metsästämään tuntureilla ensi syksynä aikaisemmin kuin Ruotsissa.

– Meillähän on täällä Suomen Lapissa niin mahtavat metsästysmahdollisuudet, että kyllä me metsästetään ihan kotimaassa, kuten Kittilässä, Ylä-Lapissa ja Pudasjärvellä. Ei se Ruotsi sitten enää nappaa. Se juttu on just se aloitus, muistuttaa Minna Loukusa.

Norbottenin läänin tiedote (siirryt toiseen palveluun) muutoksesta.