Kiinan suututtanut Taiwanin presidentti aikoo Yhdysvaltoihin

Presidentti Tsai Ing-wen tekee kaksi epävirallista välilaskua Yhdysvaltoihin matkallaan Väli-Amerikkaan.

Taiwanin politiikka
Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen matkustaa Yhdysvaltain kautta Väli-Amerikkaan.
Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen matkustaa Yhdysvaltain kautta Väli-Amerikkaan.DAVID CHANG/EPA

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen aikoo tehdä kaksi välilaskua Yhdysvaltain Houstonissa ja San Franciscossa tammikuussa Latinalaiseen Amerikkaan suuntautuvan virallisen vierailunsa yhteydessä, Taiwanin presidentintoimisto ilmoitti.

Tsain oleskelu Yhdysvalloissa uhkaa suututtaa Kiinaa entisestään. Kiina on aiemmin vaatinut Yhdysvaltoja estämään presidentti Tsain oleskelun Yhdysvalloissa välilaskujen yhteydessä.

Yhdysvaltain Taiwanin-instituutin mukaan Yhdysvaltain-vierailu on epävirallinen ja luonteeltaan yksityinen.

Tsain lähipiiristä ei kommentoitu, oliko presidentti aikeissa tavata Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin hallinnon jäseniä.

Taiwanin johtajat ovat aiemminkin tehneet välilaskuja Yhdysvalloissa matkustaessaan muualle. Tällä kertaa taustalla hiertää kuitenkin äskettäinen diplomaattinen selkkaus Yhdysvaltain, Kiinan ja Taiwanin välillä.

Trump suututti Kiinan aiemmin joulukuussa, kun hän kävi protokollaa rikkoneen puhelinkeskustelun presidentti Tsain kanssa.

Puhelu poikkesi Yhdysvaltain aiemmasta linjasta, jolla se on tukenut Kiinan ajamaa niin kutsuttua yhden Kiinan politiikkaa. Sen mukaisesti Yhdysvallat ei tunnusta Taiwania itsenäiseksi valtioksi, vaikka tukeekin sitä muuten. Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan.

Trumpin mukaan puhelu oli käyty Tsain aloitteesta. Kiina syytti Tsain yrittäneen tehdä "pikku tempun".

Lähteet: Reuters, AFP