Kokoomus kannatuspudotuksesta: näin kävi, koska kerromme ikäviä totuuksia taloudesta

Kokoomus odottaa, että ydinkannattajat kiittävät lopulta tiukasta talouskurista. PS ei uskalla vielä hehkuttaa pientä kiriä.

politiikka
Grafiikka.
Taloustutkimus / Yle Uutisgrafiikka

Kokoomuksen kannatus putosi joulukuussa 1,5 prosenttiyksikköä, ja ero kärkikaksikko SDP:hen ja keskustaan kasvoi entisestään.

Kokoomuksen ja keskustan näkemyserot ensi vuoden talouskasvusta ja säästötarpeista ovat yksi syy kokoomuksen kannatuksen tipahtamiseen, arvioi varapuheenjohtaja Antti Häkkänen.

– Kokoomus on myöntänyt talouden ikävät tosiasiat, jotka pohjautuvat asiantuntija-arvioihin. Varmasti tämä vaikuttaa jonkin verran yleiseen kannatuskehitykseen, Häkkänen sanoo.

Kokoomus vaatii valtiovarainministeriön 0,9 prosentin BKT-kasvuennusteen mukaan kahden miljardin lisäleikkauksia hallituksen puoliväliriiheen.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja elinkeinoministeri Mika Lintilä ovat arvioineet kevään talouskasvun niin korkeaksi, ettei lisäsopeutuksia tarvita.

Häkkänen syyttää keskustaa ylioptimismista, mutta luottaa, että kokoomuksen ydinkannattajat ymmärtävät tiukan talouslinjan päälle.

– Olemme pitäneet tinkimättömästi kiinni talouden ja työllisyyden linjauksista. Hetken suosiota voi olla silloin vaikea tavoitella, mutta pidemmällä aikavälillä voi olla, että suomalaiset kiittävät.

Kokoomus yrittää nousta kolmossijalta kuntavaalien ykköseksi. Edelliset kuntavaalit kokoomus voitti.

– Meillä on ympäri Suomen erittäin vahvat ehdokaslistat, ja tutkimusten mukaan meillä on Suomen korkein äänestysvarmuus. Pystytään säilyttämään suurimman puolueen paikka oikein hyvin.

PS: Ei tuijotella gallupeja

Pienen kirin tehneen perussuomalaisten kannatuslasku näyttää taittuneen, joulukuussa kannatus nousi 0,9 prosenttiyksikköä.

Myös PS:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho yhdistää käyrien liikkeet talouskasvuun.

– Tämä on hyvä tulos kunnallisvaalien lähestyessä. Osoittaa että äänestäjät ovat huomanneet talouden lievän, mutta merkittävän käänteen johon hallitusohjelman kautta on pystytty antamaan nostetta, Terho sanoo.

Kannatusmittauksia epätarkoiksi moittinut PS ei aio pitää yllä nyt suuria toiveita suunnan pysyvästä muutoksesta. Vaikka 9,4 prosentin kannatus kuuluu päättyvän vuoden parhaisiin, se on silti kaukana 2015 eduskuntavaalien 17,7 prosentista.

– Ollaan tyytyväisiä siihen, että että käänne on tullut, mutta ei tuijotella niitä liian tarkkaan. Galluppeja on varaa hävitä, kunhan vaaleissa pärjää.

Kuntavaaleissa 2012 PS sai 12,3 prosenttia äänistä.

Korjattu 31.12 klo 12.10: Kuntavaalit pidettiin vuonna 2012, eikä 2015, kuten jutun viimeisessä virkkeessä aiemmin kerrottiin.