Ilotulitteita vedetty takaisin poikkeuksellisen paljon tänä vuonna – Tukes: "Tilanne on vakava"

Kaikkia ilotulitteita ei pystytä tarkastamaan, sanoo turvallisuus- ja kemikaaliviraston tuoteyksikön johtaja.

uusivuosi
ilotulitus
Claus Poulsen / AOP

Tänä vuonna useita virheellisiä ilotulitteita on jouduttu vetämään pois myynnistä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes pitää määrää poikkeuksellisena, kertoo tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula.

Kuinka vakavana Tukes nyt pitää tätä tilannetta?

– Kyllä tilanne on vakava, kun otetaan huomioon, että niitä käyttää tavalliset kuluttajat ja kyseessä on räjähde.

Perjantai-iltana virheellisistä ilotulitteista laitettiin myös koko maahan vaaratiedote. Mitä se kertoo tilanteen vakavuudesta?

– Tilanteen on arvioitu olevan niin vakava, että on tarpeen käyttää kaikki mahdolliset tiedotuskeinot. Jos yksikin pata asennetaan väärin, ja siinä on ihmisiä kohteena, niin seuraukset voivat olla todella huonoja.

Miten näin on päässyt käymään, että vaarallisia tuotteita on päätynyt kuluttajien käsiin?

– Se on tällä hetkellä hyvinkin mahdollista, sillä ennakkotarkistus ilotulitteilta poistuu ja on pääosin jo poistunutkin. Tuotteet tulevat markkinoille valmistajan omalla ilmoituksella ja niitä ei ennakkoon tarkasta kukaan viranomainen. Eli valvontaa tehdään jälkikäteen pistokokeilla Tukesin toimesta.

Miten paljon Tukes on testannut ilotulitteita tänä vuonna?

– Niitä on testattu siitä lähtien, kun niitä on tullut Suomeen. Tukes on käynyt tarkastamassa ilotulitteita maahantuojien varastoissa ja näytteitä on otettu. Viimeisimmät näytteet on otettu silloin, kun ilotulitteet ovat olleet jo varsinaisesti myytävänä.

Kuinka paljon Tukesilla on resursseja testata ilotulitteita?

– Resurssit ovat kovin vähäiset jälkikäteen tehtävään tarkastukseen. Meillä on suurin piirtein yksi henkilö käytettävissä ilotuliteisiin.

Onko mahdollista, että vielä markkinoilla olevissa ilotulitteissa on virheitä, jotka aiheuttavat vaaraa kuluttajille?

– Se on tietenkin hyvin mahdollista, koska tuotteita ei tarkasteta Suomessa enää muuten kuin mitä maahantuoja tekee omavalvonnassaan. Järjestelmällistä tarkastusta ei enää ole niin, että kaikki ilotulitteet olisi tarkastettu ennakkoon. Viranomaiset voi tehdä valvontaa vasta jälkikäteen, kun tuotteet on myytävänä.

Voivatko raketteja ostaneet nyt ampua ilotulitteita rauhallisin mielin uutenavuotena?

– Aina on hyvä muistaa, että ilotuliteraketit on räjähteitä. Käyttöohjeet on luettava hyvin huolellisesti. On myös huolehdittava siitä, että turvaetäisyyksiä noudatetaan ja siitä, että niin rakettien ampujalla ja katsojajoukolla on suojalasit päässä.

Lue myös: Huomio ilotulittajat: Navakka tuuli kiusaa rakettien ampumista – etelässä saattaa tulla tihkusadetta