1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lasten kuritus

Ranska haluaa eroon lasten kurituksesta

Lapsiaan kurittavia vanhempia ei kuitenkaan uhata rangaistuksilla. Lainmuutoksen tarkoituksena on vaikuttaa asenteisiin.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Uusi vuosi alkaa Ranskan lapsille turvallisempana – ainakin paperilla. Ranskassa astuu tammikuun alussa voimaan lainmuutos, joka kieltää lasten fyysisen kurituksen.

Ranskan parlamentti hyväksyi lainmuutoksen joulun alla. Lakitekstin mukaan vanhemmat eivät saa kohdella lastaan julmasti, alentavasti tai nöyryyttävästi.

– Tähän kuuluu kaikenlainen ruumiilliseen väkivaltaan turvautuminen, laki korostaa nyt sanomalehti Libérationin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Ohjeistusta hääpareille

Laki ei kuitenkaan säädä kurittaville vanhemmille rangaistuksia.

Lainsäätäjien mielestä kyse on kuitenkin tärkeästä periaatteellisesta linjauksesta, jolla pyritään vaikuttamaan pinttyneisiin kasvatustapoihin.

Suuri osa ranskalaisista hyväksyy kyselyissä lasten ruumiillisen kurittamisen tai ainakin vastustaa sen kieltämistä. 40 prosenttia vanhemmista on ilmoittanut läimäyttävänsä lapsiaan silloin tällöin.

Lainmuutoksen myötä muun muassa siviilivihkimisissä hääpareja aletaan nyt ohjeistaa kurituksen kiellosta.

Lainmuutoksen takana oli kolme sosialistiparlamentaarikkoa, jotka perustelivat parlamenttikäsittelyssä, kuinka asiantuntijoiden mielestä ruumiillinen kuritus on vahingollista lapsille.

Parlamenttikäsittelyssä kuultiin myös kuritusta puolustavia puheenvuoroja. Vastustajien mielestä kielto tunkeutuu liikaa yksityisen elämänpiirin alueelle.

Ihmisoikeuksia valvova Euroopan neuvosto moitti Ranskaa viime vuonna siitä, että Ranskan laki ei tuomitse riittävän selkeästi lasten ruumiillista kuritusta.

Tähän saakka Ranskan laki on kieltänyt väkivallan käytön, mutta se on sallinut vanhempien "ojentaa" lapsiaan ruumiillisesti. Kouluissa ja päiväkodeissa lapsille ei saa antaa ruumiillista kuritusta.

Euroopan neuvosto on vaatinut jäsenmaitaan yksiselitteisesti kieltämään lasten ruumiillisen kurittamisen.