Merkel: Saksa on voimakkaampi kuin terrorismi ja pelko

Saksan liittokanslerin uudenvuodenpuhe on toiveikas ja luottavainen, vaikka hän puhuu kansalleen vain kaksi viikkoa Berliinin iskun jälkeen. Uudenvuodenaattona lähetettävä puhe nauhoitettiin perjantaina.

Angela Merkel
Saksan liittokansleri Angela Merkel uudenvuodenpuheensa televisionauhoituksen jälkeen Berliinissä 30. joulukuuta 2016.
Saksan liittokansleri Angela Merkel uudenvuodenpuheensa televisionauhoituksen jälkeen Berliinissä 30. joulukuuta 2016. EPA / MARK SCHREIBER

Saksan liittokansleri Angela Merkel viestittää saksalaisille uudenvuodenpuheessaan, että Saksa maana on vahvempi kuin terrorismi ja maan hallitus tekee kaikkensa varmistaakseen kansalaisille turvallisen vapauden.

Merkel sanoi vuosittaisessa uudenvuodenpuheessaan, että vuosi 2016 oli vaikea. Vaikein asia on islamilaisten äärijärjestöjen terrori. Vain kaksi viikkoa aiemmin Berliinin iskussa 19. joulukuuta kuoli 12 ihmistä ja yhteensä 20 henkilöä haavoittui.

– On erityisen katkeraa ja vastenmielistä, kun terrori-iskun tekijöinä on ihmisiä, jotka ovat väittäneet tarvitsevansa suojaa maaltamme, Merkel sanoi.

Merkeliä on kotimaassa kritisoitu liian myönteisestä pakolaispolitiikasta. Puheessaan Merkel puolsi edelleen avointa ja pakolaismyönteistä kantaansa.

– Murhaajat ovat täynnä vihaa, mutta he eivät sanele, miten me elämme ja haluamme elää. Olemme vapaita, huomaavaisia ja avoimia, hän sanoi.

Saksa haluaa lähettää samalla viestin Syyriaan, erityisesti tuhottuun Aleppoon.

– On tärkeää ja oikein, että maamme auttaa niitä, jotka todella tarvitsevat suojelua ja että, avunsaajat integroituvat ja pääsevät alkuun täällä, Merkel lisäsi.

Merkelin mukaan Saksan demokratia ja arvot ovat vastakohta vihan täyttämälle maailmalle ja terrorismille.

– Ne ovat vahvempia kuin terrorismi. Olemme vahvempia yhdessä. Hallituksemme tekee kaiken kansalaisten turvallisuuden ja vapauden takaamiseksi. Tänä vuonna 2017 hallitus toimi nopeasti, jos poliittisia tai lainsäädännöllisiä muutoksia tarvitaan, Merkel lupasi.

Kansleri kritisoi myös EU:ta. Merkelin mielestä EU:n lainsäädäntö on hidasta ja kankeaa.

– EU:ssa pitäisi keskittyä siihen, mitä yhteisö voi tehdä todella paremmin kuin yksittäiset valtiot, Merkel painotti. Meidän saksalaisten ei tulisi koskaan luulla, että saamme onnellisen tulevaisuuden toimimalla vain yksittäisenä kansana, Merkel jatkoi.

Merkelin puhe lähetetään televisiossa uudenvuodenaattona.

Merkel on toiminut kolme kautta Saksan liittokanslerina. Hän pyrkii neljännelle kaudelle tulevan syyskuun vaaleissa.

Lähteet: AP, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus