1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikka

Kreikan suurlähettiläs on murhattu Brasiliassa

Suurlähettilään murhan on tunnustanut poliisimies, jolla on suhde hänen vaimonsa kanssa.

Palanut auto, josta löydettiin Kreikan suurlähettilään Kyriakos Amiridisin ruumis Brasilian pääkaupungin Rio de Janeiron esikaupunkialueelta 30. joulukuuta 2016. Kuva: EPA / VICTOR DE SA

Kreikan Brasilian suurlähettiläs on murhattu ilmeisesti puukottamalla. Viranomaisten mukaan murhan on tunnustanut poliisi, jolla on suhde kuolleen suurlähettilään vaimoon. 

Ilmeisesti murhassa osallisina ovat olleet myös suurlähettilään vaimo ja poliisin serkku. Kaikki kolme ovat nyt vangittuina tutkinnan ajan.

29-vuotias poliisi Sergio Gomes Moreira Filho tunnusti poliisille perjantaina, että hän tappoi suurlähettilään itsepuolustukseksi myöhään maanantai-iltana Rio de Janeiron kodissa.

Tutkimuksissa on ilmennyt, että Amiridisin 40-vuotias vaimo Francoise Amiridis ja Filho olivat valmistelleet murhaa muutaman päivän etukäteen. Filhon serkulle Eduardo de Melolle puolestaan oli maksettu noin 25 000 dollarin palkkio ruumiin kuljettamisesta talosta pois.

Tänä vuonna Kreikan suurlähettiläänä aloittaneen Kyraikos Amiridisin ruumis löytyi torstai-iltana moottoritieltä Rio de Janeiron esikaupunkialueelta. Ruumis oli hylätyssä, palaneessa autossa.

59-vuotias Amiridis on ollut kadoksissa maanantaista lähtien. Ilmoituksen katoamisesta teki hänen vaimonsa keskiviikkona. Pariskunnalla on 10-vuotias tytär.

Parsikunnan kodin sohvasta on löytynyt edesmenneen miehen verta. Kuolinsyy on osittain vielä auki, sillä ruumis oli poltettu rikoksen jälkien peittämiseksi. Naapurit eivät ole kuulleet esimerkiksi laukauksi, joten poliisi usko murhan tapahtuneen puukottamalla.

Kreikan Brasilian suurlähetystö on kieltäytynyt kommentoimasta tapahtunutta. Kreikan ulkoministeriön tiedottaja Stratos Efthymiou puolestaan sanoi, ettei maan hallitus kommentoi tapausta.

Brasilian presidentti Michel Temer on lähettänyt Kreikan pääministeri Aléxis Tsíprasille kirjeen, jossa hän toteaa suurlähettilään tappamisen aiheuttaneen syvää surua ja esittää osanottonsa suurlähettilään perheelle, ystäville ja Kreikan kansalaisille.

Kreikan suurlähettiläs Kyriakos Amiridis osallistui kesäolympialaisten avajaisiin kesällä 2016 Rio de Janeirossa, Brasiliassa. Kuva: EPA/Hellenic Olympic Committee

Amiridis toimi Kreikan pääkonsuli Riossa vuosina 2001–2004. Hän oli Kreikan suurlähettiläs Libyassa vuodesta 2012 aina siihen saakka kun otti uuden diplomaatinviran vastaan Brasiliassa vuoden 2016 alussa.

Rikollisuus Brasilian pääkaupungissa on lisääntynyt. Aseelliset ryhmät ovat kasvaneet viime vuosien aikana. Niiden jäsenet mielistelevät paikallisia poliitikkoja lupaamalla kannatusääniä koko lähiöistä kunhan viranomaiset sallivat heidän tehdä rikoksia.

Lähde: Reuters, AP