Nettisivusto kertoo tarinoita Suomen presidenteistä

Suomen presidentit -sivusto on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden teemaa. Sen taustalla on Helsingin kaupunki.

Presidentit puolisoineen linnanjuhlissa 2016. Kuvasta puuttuvat elossa olevista presidenteistä Mauno Koivisto ja hänen puolisonsa Tellervo Koivisto. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Suomen presidenteistä kertova verkkosivusto (siirryt toiseen palveluun) on avautunut itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Sivusto esittelee edesmenneet presidentit Ståhlbergista Kekkoseen dramatisoituina lyhytfilmeinä. Ammattinäyttelijät esittävät presidenttejä kuvitelluissa tilanteissa. Ideana on esitellä presidentin luonnetta ja kutakin aikakautta, jota he elivät.

Filmit ovat videotiedostoina. Lisäksi presidenttien elämäkertalyhennelmät löytyvät myös teksti- ja äänitiedostoina.

Näillä kahdeksalla Suomen ensimmäisellä presidentillä on myös oma muistomerkkinsä Helsingissä. Presidenttien muistomerkkien läheisyyteen asennetaan laatat, joiden OR-koodi tai lyhytosoite ohjaa suoraan kyseisille nettisivuille.

Elossa olevien presidenttien Mauno Koiviston, Martti Ahtisaaren ja Tarja Halosen elämäkertalyhennelmät esitellään teksti- ja äänitiedostoina.

Tavoitteena on, että verkkosivusto herättää kiinnostusta Suomen monivaiheiseen historiaan. Jokainen presidentti on vaikuttanut omalla persoonallaan itsenäisen Suomen vaiheisiin.

Helsingin kaupunki muistuttaa, että kansakunnan tarinoiden ymmärtäminen avaa arvostamaan 100-vuotiasta itsenäistä Suomea. Sivustoa voi käyttää myös koulujen historianopetuksessa.

Sivuston takana on Helsingin kaupungin rakennusvirasto ja se on osa kaupungin Suomi 100 -ohjelmaa. Hanke on saanut tuotantotukea SuomiFinland100-organisaatiolta.

Nettisivuston aineisto on suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Se löytyy osoitteesta suomenpresidentit.fi.