Hyppää sisältöön

Beatlesin ensimmäinen manageri on kuollut

Allan Williams löysi Beatles-yhtyeen, mutta jätti sen vuotta myöhemmin.

Allan Williams toimi Beatles-yhtyeen managerina vuosina 1960 - 61. Kuva: Parlophone Records

Beatles-yhtyeen ensimmäisenä managerina toiminut Allan Williams on kuollut. Maailmanmaineeseen nousseen brittiyhtyeen "löytäjäksi" tituleerattu Williams oli kuollessaan 86-vuotias, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Beatles-yhtyeen taru alkoi Williams omistamasta Jacaranda-klubista Liverpoolissa. Klubi oli nuorison suosima konserttipaikka.

Vuonna 1960 Paul McCartney, John Lennon ja heidän taideopiskelijaystävänsä Stuart Sutcliffe pyysivät päästä esiintymään klubille. Williams lupasi keikan sillä ehdolla, että nuorukaiset osallistuisivat ensin esiintymislavan koristeluun.

Williams vakuuttui yhtyeen kyvyistä ja järjesti heille lisää esiintymisiä. Hän alkoi toimia yhtyeen managerina.

Elokuussa 1960 Williams ajoi yhtyeen Hampuriin, missä luvassa oli keikkoja suurille yleisöille. Beatlesiin kuuluivat tässä vaiheessa Lennonin, McCartneyn ja Sutcliffen lisäksi myös Pete Best ja George Harrison.

– Me tapasimme kai pakettiautossa Allan Williamsin klubin, Jacarandan ulkopuolella. [...] Se oli ahdas. Autossa ei ollut edes penkkejä, meidän piti istua vahvistimien päällä, Harrison muisteli Saksan-matkaa.

Vuonna 2000 Beatles-antologiassa sir Paul McCartney muisteli aikoja Williamsin kanssa:

– Hän oli pikkuinen paikallismanageri. Kooltaan pieni, siis pienikokoinen walesiläinen, jolla oli pieni, korkea ääni. Mutta loistava kaveri ja mahtava motivaattori, vaikkakin me kyllä veimme mikin hänen edestään.

Seuraavana vuonna Williams jätti yhtyeen, joka solmi managerisopimuksen Brian Epsteinin kanssa.

Beatles-harrastajat ovat ihmetelleet, miksi Williams luopui yhtyeestä, josta oli tulossa kultakimpale. Williams on sanonut, ettei menestys tuossa vaiheessa vielä ollut näkyvissä. Hän sanoo kuitenkin, että aika Beatlesien kanssa oli hienoa, eikä hän jäänyt katumaan päätöstään.

.
.