Koe uusi yle.fi

Helsingin uusi keskustakirjasto ei saanut kirjailijan nimeä – siitä tulee Oodi

Helsingin uuden keskustakirjaston nimi taipuu tuomariston mukaan hyvin suussa.

kulttuuri
Havainnekuva uudesta keskuskirjastosta.
Helsingin uuden keskustakirjaston nimeksi tulee Oodi.Keskuskirjasto

Helsingin uuden keskustakirjaston (siirryt toiseen palveluun) nimeksi tulee Oodi. Helsingin kaupunginkirjaston järjestämään avoimeen nimikilpailuun tuli yhteensä 2 600 ehdotusta. Näistä 1 600 oli eri nimiä.

Tuomaristo päätyi Oodin siksi, ettei kirjastoa haluttu nimetä yksittäisen henkilön mukaan. Tuomariston puheenjohtajan, apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan nimen piti olla helposti muistettava, lyhyt, hyvin suuhun sopiva ja taivutettava. Oodi on lisäksi nimenä helppo perustella myös kansainväliselle yleisölle.

Kielitoimiston sanakirjassa oodi on "haltioituneen sävyinen lyyrinen runo". Sanaa käytettiin jo muinaisessa Egyptissä ja antiikin Kreikassa.

Nimen kirjastolle keksi Mirja Lounameri.

Helsingin keskustakirjasto Oodi on määrä avata joulukuussa 2018. Rakennuksen on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehtitoimisto ALA-arkkitehdit. Veistoksellista, puuverhoiltua rakennusta on kehuttu suomalaisen arkkitehtuuritaidon mestarinäytteeksi.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Talousrikokset

Työpaikkojen varkaudet ja petokset hurjempia kuin uskotaan: "Työpaikan sisälle jää vellomaan epäilys, kuka oli syyllinen"

Hävittäjät

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä - "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Lapsen oikeudet

Yli 600 työpaikalle otetaan lapsi mukaan teemapäivän mukaisesti

Saksan politiikka

Toimittajalta: Saksan demarien pää kääntyi – suuri koalitio on mahdollinen