Herätys: Selvyyttä betoniongelmiin, Pohjois-Korean uhittelua ja kylmää säätä

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Jääkiteitä ikkunassa
Marja Väänänen / Yle

Yle selvitti suomalaisten kantoja rahapelimonopoliin

Suomessa rahapelien järjestäminen on keskitetty valtiovallan valvonnassa olevalle yhtiölle, Veikkaukselle. Yle kertoo tänään suomalaisten suhtautumisesta nykyiseen rahapelimonopoliin ja sen vaihtoehtoihin.

Paljastuuko silloista betoniongelmia?

Esimerkiksi Turussa yliopistollisen keskussairaalan T3-sairaalan työmaalla on havaittu betonin lujuusongelma, jonka taustalla ovat betonin liian pieni tiheys ja liian suuri ilmamäärä. Maanantaina Turussa aletaankin purkaa sairaalatyömaan tukirakenteita. Liikennevirasto on luvannut maanantaina lisätietoja betonin lujuusongelmista – sekä siitä, missä ja kuinka paljon silloissa eri puolilla maata on paljastunut vastaavaa ongelmaa.

Tyksin T3-rakennustyömaa
Ari Welling / Yle

Suosittu YouTube-pariskunta jätti opinnot ja palkkatyöt

Tamperelaiset Lauri ja Anni Vuohensilta ovat julkkiksia – YouTube-julkkiksia. Kovin moni tuskin tunnistaa heitä kadulla, vaikka heidän YouTube-kanavallaan eli Hydraulic Press Channelilla (siirryt toiseen palveluun) on yli 1,6 miljoonaa tilaajaa. Miten kaikki alkoi, ja miksi videoiden olennaisimmaksi elementiksi päätyi hydraulipuristin?

Hydraulic Press Channel Lauri Vuohensilta ja Anni Vuohensilta valmistelevat kuvausta.
Hydraulic Press Channelin Lauri Vuohensilta ja Anni Vuohensilta valmistelevat kuvausta.Jaani Lampinen / Yle

Pohjois-Korea uhittelee jälleen

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on jälleen uhitellut mannertenvälisillä ohjuksilla. Kim uhosi televisioidussa uudenvuodenpuheessaan maansa tutkimus- ja kehitystoiminnan olevan huippuluokkaa ja asioiden etenevän aktiivisesti kohti mannertenvälisen ICMB-ohjuksen laukaisemista.

Sää kylmenee

Vuodenvaihde toi selvän muutoksen säähän. Lämpötilat laskevat vähitellen koko maassa, ja tuuli lisää pakkasen purevuutta.

Tänään pakkanen paukkuu etelän -2 asteen ja Pohjois-Lapin -20 asteen välillä. Huomenna pakkanen kiristyy ja etelässä elohopea painuu lähelle -10 astetta.