Etelä-Korean presidentin skandaaliryöppy laajenee: Avustajan tytär pidätettiin Tanskassa

Interpol oli etsinyt tytärtä Etelä-Korean pyynnöstä. Hänet löydettiin Tanskan Aalborgista.

Etelä-Korea
Presidentin avustaja Choi Sun-sil viranomaisten ympäröimänä. Choi on peittänyt suunsa kädellään, ympärillään toimittajajoukko.
Etelä-Korean presidentin avustaja Choi Soon-sil toimittajien ympäröimänä oikeustalolla Soulissa.Jung Ui-chel / EPA

Tanskassa poliisit ovat pidättäneet Etelä-Korean presidentin avustajan Choi Soon-silin tyttären. Presidentti Park Geun-hyen ystävätär on keskiössä Etelä-Koreaa kuohuttavassa korruptioskandaalissa, joka on johtamassa presidentin syrjäyttämiseen.

Choin tytär Chung Yoo-ra pidätettiin Tanskan Aalborgissa. Poliisien mukaan hän oleskeli maassa laittomasti sen jälkeen kun hänen viisuminsa oli umpeutunut. Chung on kouluratsastaja, ja hän oli ollut harjoittelemassa Saksassa.

Interpol etsinyt

Etelä-Korea oli pyytänyt Interpolia etsimään Chungia, koska hän ei saapunut kuulusteluihin.

Chungia odottavat useat syytteet. Häntä epäilään ennen kaikkea siitä, että hän olisi hyötynyt äitinsä asemasta presidentin rinnalla yliopisto-opinntoissaan Soulin Ewhan yliopistossa.

Tiettävästi Chung on päässyt yliopistoon, vaikka hänen arvosanansa eivät olisi riittäneet, ja lisäksi hän olisi saanut kiitettäviä arvosanoja kursseista, joille ei ole osallistunut.

Vuonna 2014 Chung oli mukana voittamassa Aasian-mestaruutta kouluratsastuksen joukkuekilpailussa.

Mielenosoitukset jatkuvat

Rajut mielenosoitukset ovat jatkuneet viikkoja Etelä-Koreassa presidentin erottamiseksi.

Parlamentti äänesti joulukuun alkupuolella presidentti Parkin viraltapanon puolesta. Parkista, 64, saattaa näin tulla ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti, joka on erotettu virastaan.

Etelä-Korean perustuslakituomioistuimen on vielä vahvistettava parlamentin päätös viraltapanosta.

Marraskuussa syytteeseen asetettiin luottoystävä Choi Soon-silin sekä kaksi entistä avustajaa. Heidän epäillään käyttäneen läheistä suhdetta presidenttiin taloudellisen hyödyn saamiseksi.

Choin ja presidentin entisten avustajien epäillään painostaneen suuryhtiöitä, kuten Samsungia ja Hyundaita, lahjoittamaan kymmeniä miljoonia Choin hallitsemille avustusjärjestöille. Rahoista ainakin osa on valahtanut tiettävästi myös presidentin taskuun.

Park on kiistänyt kaikki väärinkäytökset ja pitää syytteitä tekaistuina.

Lähteet: Reuters, AFP, AP