"Laukku ei henkiä pelasta, vaan ihminen" – ensiapulaukun sisältö ei auta jos taidot uupuvat

Ensiside ja avaruuspeite ovat ensiapulaukun tärkeimmät tavarat, muu on henkiinjäämisen kannalta hienosäätöä. Auttajan taidot kuitenkin ratkaisevat.

ensiapu
Ensiapulaukku ei vie paljon tilaa.
Erilaisia ensiapulaukkuja on tarjolla laaja skaala.Mari Nupponen / Yle

Apteekkien ja kauppojen hyllyiltä löytyy erilaisia ensiapulaukkuja käytännössä joka lähtöön. Oma versionsa löytyy autoilijoiden lisäksi esimerkiksi retkeilijöille ja pyöräilijöille sekä tietysti mökkeilijöille. Ensihoitopäällikkö Jukka Angerman Kainuun sotesta muistuttaa laukun tarkoituksesta.

– Ensiapulaukun sisällön tarkoitus on auttaa pelastamaan ihmishenkiä. Laukku ei henkiä pelasta, vaan ihminen, joka käyttää avukseen laukun sisältöä.

Ensiapulaukkujen koot vaihtelevat, mutta se ei ratkaise.

– Autossa voi olla isompi ensiapulaukku, mutta esimerkiksi retkeilijän reppuun tai moottoripyörän lokerikkoihin sopii vähän pienempi.

Kaksi tavaraa riittää

Angermanin mukaan hätäensiavussa on kolme tärkeää tehtävää, eikä niihin tarvita paljon välineitä.

– Eloonjäännin kannalta laukusta pitäisi löytyä ensiside ison verenvuodon tyrehdyttämiseen ja avaruuspeite hypotermian estämiseen. Hengitysteiden aukipitämiseen ei tarvita mitään välineitä.

ensiapunukke
Ensiaputaitoihin voi hakea terästystä ensiapukursseilta. Opetuksessa käytetään apuna usein Anne-nukkea. Markus Heikkilä / Yle

Ensiapulaukusta löytyy toki myös esimerkiksi laastaria ja puhdistuslappuja.

– Ne ovat hyödyllisiä, mutta silti hienosäätötavaraa eloonjäännin kannalta.

Laukun hyöty on kiinni ihmisestä

Angerman korostaa, että vaikka laukussa olisi kuinka paljon tavaraa, ne ovat hyödyttömiä, jos niitä ei osaa käyttää.

– Ensiapulaukun sisältöön kannattaa tutustua ja opetella käyttämään välineitä. Hätäensiavun antaminen pitäisi opetella, jotta tilanteessa osaisi auttaa toista ihmistä.

Laukku ei henkiä pelasta, vaan ihminen, joka käyttää avukseen laukun sisältöä.

Jukka Angerman

Ensiavulla on iso merkitys, sanoo Angerman.

– Sillä annetaan aikaa avun tarvitsijalle ja myös sairaalalle. Välineitä voi olla vaikka minkälaisia, mutta tärkein työ on sillä ihmisellä, joka menee auttamaan toista ihmistä.