Jääkarhunpentu syntyi Ranuan eläinpuistossa

Toinen pennuista kuoli kymmenen vuorokauden ikäisenä. Emo söi kuolleen poikasen.

jääkarhu
Jääkarhuemo makaa häkissään pentu rinnalla.

Ranuan eläinpuistoon on syntynyt jääkarhunpentu. Kyseessä on kautta aikojen toinen eloon jäänyt Suomessa syntynyt jääkarhunpentu.

Vankeudessa jääkarhujen onnistunut lisääntyminen on todella harvinaista. Ensimmäiset 24 tuntia ovat kriittisimmät, sillä sen aikana kolmannes pennuista menehtyy. Puolet syntyneistä pennuista kuolee ennen viiden vuorokauden ikää ja kuukauden kuluttua hengissä on noin 40 prosenttia pennuista.

Aiempina aikoina suurin syypää heikkoon lisääntymismenestykseen eläintarhoissa lienee ollut emon häiriintyminen ulkoisista ärsykkeistä ja sen myötä jälkikasvun hylkääminen tai jopa tappaminen. Ranuan eläinpuistossa jääkarhun pesärakennus ympäristöineen eristetty hyvissä ajoin ennen ennakoitua penikointia. Odotusaikana emoa ja nyt myös pentua seurataan kuitenkin tiiviisti nauhoittavien valvontakameroiden sekä mikrofonien avulla. Valvontanauhoja läpikäymällä paitsi varmistutaan karhujen hyvinvoinnista, myös saadaan tärkeää tietoa niiden käyttäytymisestä ja pennun kehityksestä.

Ranuan eläinpuiston Venus jääkarhu synnytti kaksi pentua marraskuun 25. päivä. Eläinpuisto kertoi asiasta maanantaina 2. tammikuuta.

Emo söi kuolleen pennun

Toinen pennuista menehtyi kymmenen vuorokauden ikäisenä. Pari päivää Venus huolehti elävän pentunsa lisäksi myös kuolleesta jälkeläisestään, kunnes söi sen. Eläinpuistos kerrotaan, että pennun ruumiista emo saa ravintoa, jota ilman sen pitää pärjätä vielä pitkän aikaa ja pesän hygienian kannalta kuolleen pennun syöminen on myös tärkeää.

Elossa selvinnyt pentu painoi syntyessään noin puoli kiloa ja on kuluneen viiden viikon aikana saavuttanut jo noin 2-3 kilon painon. Muutaman kuukauden ikäisenä pennun oletetaan painavan jo lähemmäs kymmenen kiloa ja helmi-maaliskuulla se pääseekin ensimmäisen kerran ulos emonsa kanssa. Eläinpuisto lupaa ilmoittaa asiasta yleisölle etukäteen.

Ainoa aiemmin eloon jäänyt jääkarhunpentu Ranzo syntyi Ranualla vuonna 2011. Eläinpuiston todellinen vetonaula Ranzo muutti kasvettuaan Itävallan Wienissä sijaitsevaan eläinpuistoon.

KORJATTU: Ranzo ei ollut edellinen Ranualla syntynyt jääkarhunpentu mutta ainoa aiemmin eloon jäänyt jääkarhunpentu.