Savonia-kirjallisuuspalkinto yllätti Virve Sammalkorven täysin: "Uumoilin tälle katoamista hiljaisuuteen"

Virve Sammalkorven arvoituksellinen pienoisromaani Paflagonian perilliset on vuoden 2017 Savonia-kirjallisuuspalkinnon voittaja.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kirjallisuuden Savonia-palkinto on myönnetty Virve Sammalkorven tieteisromaanille Paflagonian perilliset. Se kertoo tutkimusretkikunnasta, joka löytää 1800-luvun Luoteis-Venäjältä joukon lapsia, joilla on eläinten piirteitä.

Retkikunta ryhtyy etsimään tieteellistä selitystä luonnonoikuille, mutta tutkimuksesta tuleekin eloonjäämistaistelu. Pienoisromaani on kirjoitettu osittain fiktiivisen päiväkirjan muotoon.

Voittajan valinneen raadin mukaan tarina on puuttuvien päiväkirjasivujen vuoksi jokaiselle lukijalle hieman erilainen. Raati kehuu Paflagonian perillisiä nautinnolliseksi lukukokemukseksi, jonka "kieli on kaunista ja lauseet tarkkoja".

Tärkeä osa tarinaa ovat Pekka Nikruksen jo vuosina 1991–1994 ottamat taidevalokuvat eläinlapsista, jotka ovat kirjassa mukana kuvaliitteenä.

– Tämä ratkaisu kasvattaa kirjan tarinan laajemmaksi ja laajentaa käsitystämme siitä, mitä kirjallisuuden teos voi olla, raadin perusteluissa mainitaan.

Uumoilin tälle katoamista hiljaisuuteen.

Virve Sammalkorpi

Lapsuus Pielavedellä ja Maaningalla

Kirjailija Virve Sammalkorpi kertoo olevansa palkinnosta "yllättynyt, äimistynyt ja huvittunutkin". Palkintoteos sai alkunsa kahdeksan vuotta sitten ja se tuli julki usean vuoden hiljaiselon jälkeen vuonna 2016.

– Uumoilin tälle katoamista hiljaisuuteen, Sammalkorpi puuskahtaa.

12 000 euron palkintosumma antaa sivutyönään kirjoittavalle Sammalkorvelle nyt mahdollisuuksia toteuttaa uusia hankkeita.

Sammalkorpi on syntynyt Helsingissä, mutta perhe muutti pian sen jälkeen Pielavedelle. Suurimman osan lapsuudestaan hän asui Maaningalla. Lukion jälkeen Sammalkorpi muutti Helsinkiin ja asuu siellä vieläkin.

Kuusi ehdokasta

Kuopion kaupungin vuonna 1986 perustama Savonia-kirjallisuuspalkinto jaettiin maanantaina. Muut ehdokkaat olivat Antti Heikkisen Matkamies maan, Sirpa Kähkösen Tankkien kesä, Martta Rossin Vesi mustaa valoa, Markku Rönkön Hajaannus ja Asko Sahlbergin Pilatus.

Raati luki viime vuoden aikana 61 Savonia-palkinnon piiriin kuuluvaa kaunokirjallista teosta, joista se valitsi ehdolle kuusi.

Voittajan valitsi raati, jossa olivat mukana KYSin viestintäpäällikkö Varpu Puskala, opettaja Jaakko Kosunen, jalkapallovalmentaja Atik Ismail, toimittaja Seppo Kononen, maakunta-asiamies Hannu Koponen, fyysikko Jukka Liukkonen, näyttelijä Auli Poutiainen, filosofian tohtori Matti Vanhanen, opiskelija Pia Laakoli sekä johdon sihteeri Kirsti Hietanen Kuopion kaupungilta.

Viime vuoden Savonia-palkinnon sai Karo Hämäläinen teoksestaan Yksin.