Patterit paahtavat pakkasilla – Näillä 6 vinkillä loivennat talven energiapiikkiä kotona

Ikkunat, verhot, matot, villapaita, sauna, leivinuuni, auto ja autotalli vaikuttavat energian kulutukseen.

energiankulutus
Klapit palavat takassa.
Jos kotona on varaava takka tai leivinuuni, se kannattaa lämmittää viimeistään nyt. Seppo Sarkkinen / Yle

1. Pue villapaita, säästät jopa 5% kuluissa

Sopiva huonelämpötila on noin 21 astetta, makuuhuoneessa vähän vähemmän. Jos energiankulutus kalvaa mieltä, voi kovilla pakkasilla antaa huoneen lämmön laskea vähän alemmas ja vetää sen sijaan päälle villapaidan ja villasukat. Pudottamalla huonelämpötilaa yhden asteen verran voi säästää lämmityskuluissa peräti viisi prosenttia.

2. Laita verhot kiinni ja mattoja lattioille

Verhot ja jopa kaihtimet kannattaa sulkea ainakin yöksi. Näin voi vähentää vetoa ja energiahävikkiä. On syytä kuitenkin pitää huoli, etteivät verhot ole huoneilman lämpötilaa haistelevan termostaatin edessä tai toisaalta estä lämmön virtausta pattereista huoneeseen.

Jos ikkunoiden tiivisteitä ei ole vaihdettu jo syksyllä, se kannattaa tehdä viimeistään nyt.

Lattian kautta kylmää hiipii huoneeseen silloin, jos alapohjan eristeet eivät ole kunnossa. Pikahelpotusta tilanteeseen voi tuoda laittamalla lattioille mattoja.

3. Koko perhe kerralla saunaan

Pakkasella mieli halajaa saunan lämpöön. Sähkösauna on kuitenkin kodin suurimpia sähkösyöppöjä. Sauna kannattaa lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle, sillä yli 50 prosenttia lämmittämiseen kuluvasta energiasta palaa saunan esilämmitykseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Turhinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään.

Saunaa ei myöskään kannata lämmittää turhan kuumaksi. Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70-80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkön kulutusta 20-30 %.

4. Lämmitä leivinuuni jo ennen pahinta pakkasta

Jos kotona on varaava takka tai leivinuuni, se kannattaa lämmittää viimeistään nyt. Puulla lämmittäminen tulee halvemmaksi kuin sähkön tai öljyn käyttäminen pääasiallisena lämmönlähteenä, etenkin, jos puut saa omasta metsästä. Tulisija on hyvä lämmittää jo ennen kovimpien pakkasten tuloa ja pitää sitä lämpimänä läpi pakkasten.

Liiallista ja jatkuvaa lämmittämistä kannattaa toisaalta välttää jo tulipaloriskinkin takia.

5. Anna autotallin ja varaston viilentyä

Jos autotallissa tai varastossa ei mene vesiputkia eikä elektroniikkaa, riittää niiden sisälämpötilaksi 4-10 astetta. Jos vesiputkia kuitenkin on, pitäisi lämpötilan olla kymmenkunta astetta.

6. Älä lämmitä autoa turhaan

Auton esilämmittäminen säästää polttoainetta, mutta vie sähköä. Alle 10 asteen pakkasellakin riittää kahden tunnin esilämmitys, sitä pitempi lämmittäminen on energian hukkaamista.

Jutussa on käytetty lähteenä energian asiantuntijayritys Motivan koordinoimaa kuluttajien energianneuvontasivustoa eneuvonta.fi (siirryt toiseen palveluun) sekä Etelä-Savon energianeuvoja Laura Vuorista.