Uusia autoja rekisteröitiin entistä enemmän, määrä kasvoi eniten Pohjois-Karjalassa

Suosikkeja olivat viime vuonna Skoda Octavia, Nissan Qashqai ja Volkswagen Golf, Trafi kertoo.

kulkuneuvot
Ihmisiä autokaupassa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna lähes 119 000 uutta henkilöautoa, tiedottaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Vuonna 2015 vastaava lukema oli liki 109 000. Viime vuonna henkilöautojen rekisteröintien määrä nousi siis 9,3 prosenttia.

Vuosituhannen alkuvuosina uusia henkilöautoja rekisteröitiin vuosittain keskimäärin 134 000, kertoo Autoalan tiedotuskeskus. Sen mukaan ensirekisteröintien määrä on tällä vuosikymmenellä ollut alimmillaan vuonna 2013. Silloin ensirekisteröitiin 103 000 henkilöautoa.

Autoalan tiedotuskeskus laski vuonna 2015, että Suomessa pitäisi rekisteröidä vuodessa yli 150 000 uutta henkilöautoa, jotta autokanta nuortuisi. Vuonna 2015 henkilöautojen keski-ikä oli Suomessa hieman yli 11 vuotta.

Suosituimmat henkilöautomallit olivat viime vuonna Skoda Octavia, Nissan Qashqai ja Volkswagen Golf, Trafi listaa.

Ensirekisteröintejä tehtiin entistä enemmän kaikissa maakunnissa. Eniten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä kasvoi Pohjois-Karjalassa, yli 18 prosenttia.

– Yleinen taloustilanne ja autoveron alennus näkyvät, selittää kasvua tietojohtaja Juha Kenraali Trafista.

Henkilö- ja pakettiautojen autovero laskee vähitellen vuoteen 2019 saakka autoilla, joiden hiilidioksidipäästöt ovat 140 g/km tai vähemmän.

Myös pakettiautoja, kuorma-autoja ja linja-autoja ensirekisteröitiin viime vuonna entistä enemmän. Pakettiautoissa kasvua oli vuoteen 2015 verrattaessa yli 18 prosenttia, kuorma-autoissa 23 prosenttia ja linja-autoissa runsaat 11 prosenttia.