THL: Influenssarokotteen teho huonontunut yli 65-vuotiailla – syynä ärhäkkä virus

Epidemia alkoi noin neljä viikkoa etuajassa, minkä vuoksi rokottaminen ei välttämättä ole ehtinyt suojata kaikkia.

influenssarokotteet
Kuvassa rokotetaan.
Susanna Wacklin / Yle

Influenssarokotteiden suojatehon arvioidaan kaudella 2016–2017 olevan huonompi yli 65-vuotiaiden kohdalla kauden 2015–2016 kokonaistehoon verrattuna.

Kun THL:n valtakunnallisen rokoterekisterin (siirryt toiseen palveluun)tietoja yhdistetään tartuntatautirekisteriin ja terveyskeskusten käyntitietoihin ilmenee, että yli 65-vuotiailla influenssarokotteen alustava teho influenssan kaltaista tautia kohtaan on kaudella 2016–2017 kohtuullisen hyvä eli 40 prosenttia. Kauden 2015–2016 lopulla suojateho oli hieman korkeampi eli 50 prosenttia.

Vielä joulukuun puolessavälissä näytti siltä, että teho on parempi, mutta nyt tilanne on kääntynyt toiseen suuntaan ärhäkän AH3N2-influenssaviruksen takia. Siihen on kuollut ainakin 21 ihmistä. Monet heistä ovat olleet ikäihmisiä.

Epidemia neljä viikkoa aikaisemmin

Nyt on dominoinut erityisen ärhäkkä AH3N2-virus, johon 65-vuotiaat ja muunkin ikäiset ovat sairastuneet rokottamisesta huolimatta. Se on tehnyt kaudesta vaikean.

– Syystä tai toisesta AH3N2 -rokotevirusta kohtaan ei ole syntynyt kovin hyvää suojaa, THL:n rokotetutkija Hanna Nohynek sanoo.

Epidemia alkoi noin neljä viikkoa etuajassa. Sen vuoksi rokottaminen ei välttämättä ehtinyt suojata kaikkia. Rokotesuojan syntymiseen menee kaksi viikkoa. Jos on jo saanut infektion ennen rokotteen ottamista, suojaavia vasta-aineita ei ehdi muodostua riittävästi estämään tautia.

Viime syksynä jylllännyt AH3N2-virus muuntautuu paljon ihmisestä toiseen siirtyessään. Se voisi selittää sitä, että suoja saattaa olla alentunut.

– Nämä ovat asioita, joita nyt tutkitaan. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, minkälaiseksi suojateho kauden lopulla muodostuu. B-virukset seuraavat yleensä myöhemmin kevättalvella A-virusepidemiaa, Nohynek sanoo.

Pikkulapsilla teho parempi

Pikkulapsilla rokotteen suojateho on kaudella 2016–2017 hyvä, koska 60 prosenttia influenssan kaltaisista käynneistä on estetty. Kaudella 2015–2016 luku oli 56 prosenttia. Lasten kohdalla muutosta suojatehossa ei siis juuri ole tapahtunut.

– Näinhän se aina on, että lapsilla on keskimäärin parempi suoja kuin ikäihmisillä. Vanhemmilla nykyisen influenssarokotteen suojateho ei ole koskaan erinomaisen hyvä.

Kaikki rokotteen tarvitsevat saaneet sen

Nohynekin mukaan kaikki, jotka ovat oikeutettuja maksuttomiin rokotuksiin, ovat todennäköisesti saaneet rokotteen. Siihen kuuluvat vanhukset, lapset, raskaana olevat naiset sekä varusmiespalveluksessa olevat.

Lisäksi siinä ovat ihmiset, joilla on jokin krooninen sairaus tai joiden lähipiirissä on joku henkilö, jonka sairastuminen aiheuttaisi vakavan vaaran.

– Kaiken kaikkiaan THL tilasi 1,5 miljoonaa rokoteannosta ja saimme vielä 70 000 lisää.

Rokote paras mahdollinen suoja

Influenssarokotteita on otettu Suomessa tänä talvena enemmän kuin koskaan.

Nohynek kehottaa ottamaan influenssarokotteen, sillä se on paras mahdollinen suoja, mitä influenssaa vastaan on tarjolla. Jos influenssaan sairastuu ilman rokotesuojaa, se voi olla vielä vakavampi tauti.

– Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä. Optimisti ajattelee, että se on puoliksi täynnä. Ainakin kolme kymmenestä sairastumisesta estyy. Jos tarkastelee pessimistin näkökulmasta, rokote ei ole riittävän tehokas. Silloin voi kuitenkin kysyä itseltään, onko valmis sietämään tätä hyvin vakavaa tautia.

Myös omalla puolustusjärjestelmällä on merkitystä rokotetehon kannalta.

– Ihmisillä, joilla on jokin immuunijärjestelmän sairaus tai lääkitys, joka vähentää immuunipuolustusta, rokotteen suojateho on huonompi kuin perusterveillä ihmisillä.

Influenssarokotteen teho ei silti ole sataa prosenttia. Nohynek sanoo sitä turvalliseksi, mutta tehossa on toivomisen varaa.

– Toiveena olisi, että saataisiin uusi rokote, joka suojaisi mahdollisimman monilta eri influenssaviruksen tyypeiltä eikä jatkuva muuntuminen vaikuttaisi. Sellainen rokote meillä on luvassa vasta 2025–2030.