"Joka päivä on uusi jää" – retkiluistelussa tarvitaan tietoa ja taitoa

Retkiluistelukautta on jo pari kuukautta takana. Retkiluistelijan unelma on peilimäinen ja paksu jää ilman lumipeitettä.

retkiluistelu
kaksi retkiluistelijaa luistelee jäällä
Retkiluistelua kannattaa harrastaa ryhmässäAntti Haavisto / Yle

Retkiluistelijoiden kausi alkoi Vaasassa jo marraskuussa. Vaikka talvi on vaikuttanut leudolta, ei Suomen retkiluistelijoiden alueyhdyshenkilön, kouluttaja Simo Ahtolan mukaan jäätilanne sisäsaaristossa Pietarsaaresta Etelä-Suomeen ole retkiluistelijan näkökulmasta huono.

– Marraskuun alussa oli noita pakkasia paljon ja silloin ne jäät muodostuivat. Nyt on tosiaan ollut leutoja kelejä, mutta se vähäinen lumi, joka tuli marraskuun lopussa, niin se on sulanut ja putsannut meille jäät todella hienoiksi, Ahtola kertoo.

Jäälle ei kannata kuitenkaan suunnata, jos ei ole tietoa eikä tunne olosuhteita. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Merenkurkun saaristossa on artikkelin julkaisuhetkellä 5-20 senttiä paksua jäätä. Ulkosaaristossa on uuden jään muodostumista, mutta paikalliset erot ovat suuria.

Esimerkiksi viikonloppuna Vaasan ulkosaaristossa Enstenin majakan ja laivaväylän lähettyvillä pystyi vielä melomaan kajakilla. Viikonloppuna puhaltanut voimakas tuuli nostatti myös paljon vettä ja nakersi rannoilta jäätä. Paikoin alueelta löytyy myös tuuliavantoja, joita voimakas tuuli on tehnyt virtaaviin paikkoihin ja karikkojen viereen.

Meren jäätä
Jään kantavuutta on hankala arvioida.Antti Haavisto / Yle

Ei yksin jäälle

Retkiluistelijan unelma on peilimäinen ja paksu jää ilman lumipeitettä. Suuri lumimäärä haittaa luistelua ja estää myös retkiluistelijaa näkemästä vaaran paikkoja. Kokemattomien ei kannata jäälle lähteä, ei ainakaan yksin ilman asiaan kuuluvia varusteita.

– Naskalit kaulaan ja reppu selkään, jonne on pakattu vedenpitävät vaihtovaatteet. Reppu myös kelluttaa ja toimii pelastusliivinä. Sitten 20-25 metrinen heittoliina, joka voidaan heittää kaverille ja auttaa sillä tavalla kaveria pois heikoista jäistä. Tärkein on ehkä jääsauvat, eli vähän suksisauvojen näköiset, mutta toinen niistä on painolla varustettu, että on aika raskas. Sillä me pystytään kokeilemaan jään kantavuutta.

Jään paksuus ei aina kerro, kestääkö se ihmistä.

– Siellä voi olla vaikka puoli metriä jäätä, mutta se voi silti pettää. Sillä jääsauvalla me pystytään kokeilemaan kantavuutta, että uskaltaako edetä, Ahtola kertoo.

Ahtola muistuttaa, että jäätilanne elää päivänkin aikana.

– Joka päivä on uusi jää.

Jään syntymisen periaatteet hallussa

Retkiluistelu vaatii paljon tietoutta ja valmistelua. Retkiluistelu ei ole siis "luistimet jalkaan ja menoksi" -harrastus.

– Ikävä kyllä näitä näkee, jotka niin luulee ja ikävä kyllä, moni niistä päätyy sitten lehtien etusivuille. Siksi me retkiluistelijat koitetaan profiloitua sillä, että meillä on varusteet mukana ja me tiedetään, mitä me tehdään. Me ollaan käyty läpi koulutuksia ja kursseja, luisteltu ryhmissä ja tutkittu jään syntymisen periaatteita ja säätietoutta, Ahtola kertoo.

Retkiluistelusta kiinnostuneita Ahtola suosittelee menemään Suomen retkiluistelijat ry:n (siirryt toiseen palveluun) -verkkosivuille, josta löytyy ilmoituksia koulutuksista.