Saako Turkin kaoottinen vuosi jatkoa? Vallankaappausyritys, Isisin iskuja, taistelua kurdeja vastaan

Yle kokosi aikajanan Turkin vuoden 2016 pahimmista levottomuuksista.

Turkki
Mies ja kaksi poikaa surevat lipulla peitetyn arkun äärellä.
Omaiset surivat Istanbulin uudenvuodenyön iskun uhria hautajaisissa sunnuntaina.Sedat Suna / EPA

Turkissa uusi vuosi alkoi terrori-iskulla, kun asemies avasi tulen silmäätekevien suosimassa yökerhossa. Mutta myös päättynyt vuosi 2016 oli Turkissa levottomuuksien kyllästämä.

Uudenvuoden iskun tekijäksi ilmoittautui äärijärjestö Isis, jota Turkin viranomaiset ovat syyttäneet iskuista aiemminkin.

Viime vuotta leimasivat myös kurdijärjestöjen ja Turkin väliset väkivaltaisuudet. Heinäkuussa nähtiin epäonnistunut vallankaappausyritys, josta Turkki syytti maanpaossa asuvaa Fethullah Gülenia.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo (siirryt toiseen palveluun), että jatkuvat terrori-iskut kertovat Turkin politiikan umpikujasta. Ratkaisuja kurdikysymykseen ja islamistiryhmien toimintaan ei ole pystytty löytämään.

Kokosimme alle kaoottisen vuoden 2016 pahimpia väkivaltaisuuksia.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Istanbul, tammikuun 12. päivä 2016

Ensihoitajat auttavat loukkaantuneita Sultanahmetin aukiolla 12. tammikuuta.
Ensihoitajat auttoivat itsemurhapommittajan iskussa loukkaantuneita Sultanahmetin aukiolla Istanbulissa 12. tammikuuta 2016.STR / EPA

Kaksitoista saksalaisturistia kuolee pommi-iskussa Istanbulin vanhassa kaupungissa turistien suosimalla Sultanahmetin alueella. Turkin hallinnon mukaan iskun tekijä kuuluu äärijärjestö Isisiin.

Ankara, helmikuun 17. päivä

Busseja joihin iskut tehty.
Turkin pääkaupungissa Ankarassa iskettiin asevoimien henkilökuntaa kuljettaneita busseja vastaan.STR / EPA

Ainakin 28 ihmistä kuolee ja noin 80 haavoittuu pääkaupungissa Ankarassa itsemurhaiskussa, jonka kohteena ovat sotilaat. Iskun tekijäksi ilmoittautuu kurdijärjestö TAK, joka on Kurdistanin työväenpuolueesta PKK:sta irrottautunut radikaaliryhmittymä.

Turkin ja PKK:n välinen tulitauko on romuttunut edellisenä kesänä. Sen jälkeen Turkki on iskenyt kurdikohteisiin Pohjois-Irakissa ja Kaakkois-Turkissa, ja kurdit ovat tehneet iskuja Turkin turvallisuusjoukkoja vastaan.

Ankara, maaliskuun 13. päivä

Pelastusmiehiä sammuttamassa autoa.
Ankaran isku tapahtui bussipysäkillä vilkkaalla kadulla. EPA / STR

Pääkaupungissa tehdään autopommi-isku, jossa kuolee 34 ihmistä ja kymmeniä haavoittuu. Kurdijärjestö TAK sanoo tehneensä myös tämän iskun.

Istanbul, maaliskuun 19. päivä

Poliisi ohjaa ambulanssia pommi-iskun tapahtumapaikalta Istanbulissa.
Poliisi ohjasi ambulanssia pommi-iskun tapahtumapaikalta Istanbulissa.Deniz Toprak / EPA

Neljä ulkomaalaista kuolee itsemurhaiskussa Istanbulissa keskustan ostoskadulla Istiklalilla. Kuolleista kolme on israelilaisia ja yksi on iranilainen. Turkin viranomaiset syyttävät iskusta Isisiä.

Istanbul, kesäkuun 7. päivä

Autopommi räjähti mellakkapoliiseja kuljettaneen bussin ajaessa auton ohi. Seitsemän poliisia ja neljä siviiliä kuoli iskussa.
Autopommi räjähti mellakkapoliiseja kuljettaneen bussin ajaessa auton ohi.Sedat Suna / EPA

Seitsemän poliisia ja neljä siviiliä kuolee pommi-iskussa Istanbulissa. Kurdijärjestö TAK sanoo tehneensä iskun.

Istanbul, kesäkuun 28. päivä

Poliisi tutki räjähdyspaikkaa Atatürk-lentokentällä myöhään tiistaina.
Poliisi tutki räjähdyspaikkaa Atatürk-lentokentällä.Sedat Suna / EPA

Istanbulin Atatürkin kansainvälistä lentokenttää runtelee itsemurhaiskujen sarja, jossa kuolee 47 ihmistä, sekä turkkilaisia että ulkomaalaisia. Yli 200 ihmistä haavoittuu. Turkin viranomaisten mukaan iskun jäljet johtavat äärijärjestö Isisiin.

Vallankaappausyritys, heinäkuun 15. päivä

Turkkilaiset sotilaat vartioivat Taksimin aukiota Istanbulissa.
Turkkilaiset sotilaat vartioivat Taksimin aukiota Istanbulissa 16. heinäkuuta.Sedat Suna / EPA

Joukko armeijan sotilaita yrittää kaapata vallan Turkissa. Väkivaltaisuuksissa kuolee yli 250 ihmistä.

Turkin hallinto syyttää vallankaappausyrityksestä Yhdysvalloissa maanpaossa elävää turkkilaista uskonoppinutta Fethullah Güleniä, joka kiistää syytökset. Vallankaappausyritystä seuraavat mittavat pidätykset ja tuhansien virkamiesten erottamiset.

Van, Elazığ ja Gayda, elokuun 18. päivä

Kolme pommi-iskua Turkin turvallisuusjoukkoja vastaan surmaa 12 ihmistä ja lähes 300 haavoittuu. Turkin hallinto syyttää iskuista kurdipuolue PKK:ta.

Gaziantep, elokuun 20. päivä

Iskussa kuolleiden omaisia Gaziantepin oikeuslääketieteellisen instituutin edustalla 21. elokuuta 2016.
Iskussa kuolleiden omaisia Gaziantepin oikeuslääketieteellisen instituutin edustalla 21. elokuuta 2016. Sedat Suna / EPA

57 ihmistä kuolee iskussa kurdien hääjuhlaan Gaziantepissa lähellä Syyrian rajaa. Kuolleista suurin osa on lapsia. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan syyttää iskusta äärijärjestö Isisiä.

Cizre, elokuun 26. päivä

Kurdienemmistöisessä Cizren kaupungissa tehdään itsemurhaisku, jossa kuolee 11 poliisia. Kurdipuolue PKK ilmoittaa tehneensä iskun.

Van, syyskuun 12. päivä

Ainakin 50 ihmistä haavoittuu autopommi-iskussa lähellä paikallishallinnon rakennuksia Vanin kaupungissa Kaakkois-Turkissa. Viranomaiset syyttävät iskusta PKK:ta.

Şemdinli, lokakuun 9. päivä

Hoitaja lähestyy ihmisjoukon keskellä olevaa pakettiautoa.
Haavoittuneita tuotiin hoitoon Şemdinlissä, Turkissa sunnuntaina 9. lokakuuta.Reuters-TV

18 ihmistä kuolee, kun autopommi räjähtää lähellä poliisiasemaa Şemdinlin alueella Turkin kaakkoiskulmassa lähellä Irakin rajaa. Kuolleista kymmenen on sotilaita. PKK sanoo tehneensä iskun.

Diyarbakir, marraskuun 4. päivä

Ihmiset tarkastelevat räjähdyksessä vaurioitunutta rakennusta Diyarbakirissa 4. marraskuuta Turkissa.
Ihmiset tarkastelivat räjähdyksessä vaurioitunutta rakennusta Diyarbakirissa 4. marraskuuta.EPA

Autopommi-iskussa poliisiasemalle kurdien keskuksena tunnetussa Diyarbakirin kaupungissa kuolee yhdeksän ihmistä, joista kaksi on poliiseja. Iskun tekijäksi ilmoittautuu ensin Isis ja sitten kurdijärjestö TAK.

Istanbul, joulukuun 10. päivä

Pommi-iskussa kuolleiden poliisien hautajaiset Istanbulissa 11. joulukuuta.
Pommi-iskussa kuolleiden poliisien hautajaiset Istanbulissa 11. joulukuuta.Sedat Suna / EPA

Istanbulissa ainakin 44 ihmistä saa surmansa ja yli 150 haavoittuu, kun jalkapallo-ottelun yhteydessä tehdään kaksi pommi-iskua. Suurin osa kuolleista on poliiseja. Kurdijärjestö TAK sanoo tehneensä iskut.

Kayseri, joulukuun 17. päivä

Pommi-iskussa tuhoutunut bussi Kayserissa Turkissa 17. joulukuuta 2016.
Pommi-iskussa tuhoutunut bussi Kayserissa Turkissa 17. joulukuuta 2016. EPA

14 ihmistä kuolee ja kymmeniä haavoittuu Kayserin kaupungissa itsemurhaiskussa, jonka kohteena on sotilaita kuljettava linja-auto. TAK ilmoittautuu iskun tekijäksi.

Ankara, joulukuun 19. päivä

Poliiseja Ankarassa ammuskelun jälkeen maanantaina.
Poliiseja Ankarassa ammuskelun jälkeen.STR / EPA

Turkkilainen poliisi ampuu Venäjän suurlähettilään Andrei Karlovin ankaralaisessa taidegalleriassa. Ampuja sanoo tekoaan kostoksi Syyrian, etenkin Aleppon tapahtumista. Turkin mukaan murhan takana on heinäkuun vallankaappausyrityksestä syytetyn uskonoppineen Fethullah Gülenin johtama verkosto.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan kyse on provokaatiosta, jolla pyritään pilaamaan Venäjän ja Turkin suhteiden normalisointi ja horjuttamaan Syyrian rauhanprosessia.

Lähteet: AFP, Reuters