1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari siirtyy politiikasta konsulttiyrityksen johtoon

Vihreiden Puoskari on tyytyväinen 12 valtuustovuotensa aikana saavutettuihin päätöksiin. Niistä tärkeimpinä hän mainitsee esimerkiksi kaupunkibulevardit ja Raide-Jokerin.

kuntapolitiikka
Mari Puoskari
Puoskari (vihr.) ehti toimia Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuodesta 2013.Vihreät/Helsinki

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, vihreiden Mari Puoskari jättää politiikan, ainakin toistaiseksi. Hän aloittaa helmikuussa konsultointiyritys Pöyryllä ympäristöliiketoiminnan johtajana ja Pohjois-Euroopan alueellisten toimintojen johtoryhmän jäsenenä.

Uusi puheenjohtaja valitaan pian, heti vuoden alussa normaaliin tapaan.

Puoskarin jättäytymisestä kuntapolitiikasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Puoskari on ehtinyt toimia valtuuston puheenjohtajana vuodesta 2013 saakka, ja valtuustossa hän on istunut jo 12 vuotta.

– Olen aina ollut sivutoiminen poliitikko. Olen aina tehnyt muita töitä politiikan ohessa. Viimeksi olen ollut Ekokemillä vastaamassa uusista liiketoiminnoista. Nyt Pöyryltä tarjottiin tätä kiinnostavaa tehtävää, ja päätin tarttua siihen, Puoskari kertoo.

Puoskari ei suinkaan ole ainoa pääkaupunkiseudulla vaikuttanut poliitikko, joka jättää politiikan taakseen. Helsingissä luopujiin kuuluu myös yksi kaupungin näkyvimmistä kuntapoliitikoista. SDP:n ryhmää pitkään vetäneen Osku Pajamäen luopumisen taustalla on uusi työ Paasitornin toimitusjohtajana.

Lisäksi perussuomalainen kansanedustaja Tom Packalén luopuu valtuustotyöstä. Muita helsinkiläisiä luopujia ovat RKP:n Gunvor Brettschneider sekä vasemmistoliiton Eija Loukoila ja Pekka Saarnio. Samaa liikehdintää tapahtuu nyt myös Espoossa ja Vantaalla.

"Helsinki menee oikeaan suuntaan"

Puoskari jättää tehtävänsä silti tyytyväisin mielin.

– On tämä ollut ihan mielettömän hieno taival. Vihreät ovat saaneet paljon aikaan. Tärkeimpinä muun muassa Kruunuvuoren ratikka, Raide-Jokeri, Hämeentien joukkoliikenne- ja pyöräkatu.

Puoskarin mielestä Helsingissä mennään oikeaan suuntaan.

– Johtaminen kehittyy demokraattiseen suuntaan, virkamiehiltä siirretään valtaa poliitikoille, se on pormestarimallissa keskeisintä. Asioita myös mietitään yhä enemmän kestävän kehityksen kannalta, se on tärkeää, Puoskari sanoo.

Viime vuonna keskusteltiin paljon poliitikoiden jääviydestä heidän siirtyessä liike-elämään. Keskusteluun nousi esimerkiksi kokoomuksen Lasse Männistö, joka siirtyi terveyskonserni Mehiläisen johtoon istuen samalla Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Puoskari katsoo oikeaksi ratkaisuksi siirtyä kokonaan pois kuntapolitiikasta uuden tehtävän alkaessa. Pöyry on mukana esimerkiksi länsimetrohankkeessa.

– Olen keskustellut asiasta myös kaupungin lakimiehen kanssa. Tuntuu järkevimmältä ratkaisulta pysyä vain toisella puolella pöytää. Keskeinen syy on kyllä myös ajankäyttö, uudessa firmassa on johdettavana noin sadan ihmisen organisaatio ja minulla on kaksi pientä lasta.

Puoskari ei myöskään asetu ehdolle kevään kuntavaaleissa. Vuodesta 2017 hän ennustaa jännittävää.

– Ensin käydään vaalit, ja sitten valitaan uuden pormestarimallin mukaiset päättäjät. Varmasti on jännittäviä hetkiä tiedossa, Puoskari summaa.

Lue seuraavaksi