Täyskontaktilaji roller derby rantautuu Tornioon – Kypärä ja hammassuojat pakollisia

Roller derbyä pelannut ja valmentanut Iina Mykkälä on perustamassa joukkuetta Tornioon.

roller derby
Roller Derby
Yle

Rullaluistelulaji roller derby on rantautumassa Tornioon. Uuden Raja Rollers-joukkueen perustajana toimii kotiseudulleen palannut Iina Mykkälä.

Mykkälä on pelannut ja valmentanut vauhdikasta täyskontaktilajia vuodesta 2011. Hän aloitti pelaamisen Lahdessa ja siirtyi pian myös lajin valmentamisen pariin.

Vuoteen 2015 mennessä Mykkälä ehti pelata ja valmentaa myös Helsingin Kallion joukkueessa, kunnes päätti lopettaa lajin harrastamisen. Ikävä radalle kuitenkin veti jälleen roller derbyn pariin.

– Nyt alkaa tuntua siltä, että olisi taas vähän ikävä radalle ja mietin, että kenenkäs kanssa sitä alkaisi pelaamaan.

Iina Matilda Mykkälä.
Iina Mykkälä.Jari Peltoperä / Yle

Raja Rollers -joukkue etsii nyt Torniosta ja Haaparannalta roller derbystä kiinnostuneita ihmisiä.

– Mukaan voi tulla kuka tahansa ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai etnisyyteen katsomatta. Meidän porukassa ei syrjitä ketään. Hyvä asenne ratkaisee.

Mykkälä kertoo, että mukaan toivotaan porukkaa myös Ruotsin puolelta. Hänen mukaansa kielitaitokaan ei saa olla este lajin harrastamiseen.

– Lisäksi derbyyn tarvitaan toimitsijoita, luistelevia tuomareita ja ilman luistimia olevia pisteiden laskijoita. Pelaajien lisäksi jokaisessa pelissä on aina seitsemän tuomaria.

Lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu joukkueen perustamisen lisäksi treenien ja harjoituspelien järjestämiset.

– Jos ja kun saamme joukkueen kasaan niin esimerkiksi Oulun ja Rovaniemen joukkueiden kanssa pystymme pelaamaan harjoituspelejä. Johonkin sarjaankin mennään, jos vain ihmiset niin haluavat, Mykkälä hymyilee.

Roller Derby luistelija Mehtimäen jäähallissa
Roller derbyssä kilpailijat rullaluistelevat ovaalilla radalla.Antti Makkonen / Yle

Nopea kontaktilaji

Roller derbyssä kilpailijat rullaluistelevat ovaalilla radalla ja pisteitä tehdään ohittamalla ihmisiä. Tavoitteena on myös sekoittaa vastustajan pelikuvioita ja estää heitä kartuttamasta pistetiliään.

Yhdestä joukkueesta kentällä on aina yksi jammeri eli pisteidentekijä ja neljä blokkeria eli puolustajaa.

– Kyseessä on nopeatempoinen ja kiinnostava kontaktilaji. Pelaajilla tulee olla kypärä, hammassuojat, rannesuojat sekä kyyner- ja polvisuojat.