1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittilehti: Juncker yritti torpedoida EU:n veronkierron vastaiset toimet

The Guardianin tietojen mukaan EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esti Luxemburgin pääministerinä EU:n veronkierron vastaisia toimia.

Jean-Claude Juncker
EUroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitämässä puhetta Euroopan parlamentissa, Strasbourgissa.
Jean-Claude Juncker.Patrick Seeger / EPA

The Guardianille (siirryt toiseen palveluun)ja saksalaiselle yleisradioyhtiö NDR:lle vuodettujen asiakirjojen mukaan Junckerin johtama Luxemburg esti ja hidasti vuosikausia EU:n sisäisen komitean kaavailemia veronkiertoa estäviä toimia. Usein Luxemburgin tukena oli Hollanti.

EU:n sisäisen komitean verotusta koskevat päätökset tehdään yksimielisyysperiaatteen mukaisesti eli yksikin komitean jäsen pystyy estämään ja viivyttämään uudistusten läpimenoa.

Uudet paljastukset saattavat EU-komission puheenjohtajan jälleen kiusalliseen tilanteeseen ja erovaatimusten kohteeksi. Juncker itse ei ole kommentoinut The Guardianin tietoja.

Komission puheenjohtajana marraskuussa 2014 aloittanut Jean-Claude Juncker toimi Luxemburgin pääministerinä vuosina 1995–2013. Pääministerin tehtävän ohella hän toimi tänä aikana välillä myös valtiovarainministerinä eli suoraan verotuksesta vastaavana ministerinä.

Eurooppalaisille Juncker tuli laajemmin tunnetuksi euroryhmän ensimmäisenä puheenjohtajana 2005–2013, kun hän veti euromaiden neuvotteluja Kreikasta alkaneen eurokriisin sammuttamiseksi.

Junckerin 18-vuotisen pääministerikauden aikana Luxemburg nousi yhdeksi maailman rikkaimmista valtioista, kun sadat suuryhtiöt veroja välttääkseen kanavoivat voittojaan Luxemburgiin perustettuihin tytäryhtiöihin. Vuonna 2014 Luxleaks-skandaali toi päivänvaloon Luxemburgin suuryhtiöiden kanssa tekemät verosopimukset ja Juncker myönsi skandaalin vahingoittaneen myös hänen mainettaan.

62-vuotiaan Junckerin mainetta on verosopimusten ohella kolhinut myös kohu hänen väitetystä alkoholinkäytöstään sekä työtehosta komission johdossa.

Lue seuraavaksi