1. yle.fi
  2. Uutiset

Ei pelkkää nostalgiaa: hevoset hoitavat puusavotat siellä missä koneilla ei voi kulkea

Hevosia käytetään metsänhoidossa erityisesti herkissä kaupunkimetsissä ja puistoalueilla. Suomesta löytyy kuitenkin vain pari hevosmetsuria, sillä hevosten opettaminen perinteiseen puunkorjuuseen vaatii pitkän treenauksen.

Kotimaan uutiset
Peter Ekholm ohjastaa työhevosia metsässä
Hevosmetsurin työ on työskentelyä hevosen ja luonnon ehdoilla.

Oulun kaupunki on teettänyt metsätöitä hevosmetsurilla jo useassa kohteessa. Uusin kohde käynnistyi vuodenvaihteessa Haukiputaan Martinniemessä.

Hevosten avulla metsäluontoon jää selvästi konevoimaa pienemmät jäljet, mikä varsinkin virkistys- ja suojelukohteissa on tärkeää. Metsurille työ hevosten kanssa on kuitenkin myös elämäntapa.

Oikeastaan nämä hevoset vielä tavallaan mahdollistavat myös ympärivuotisen työn metsässä

Peter Ekholm

– No kyllä se varmasti on se polte ja sisäinen palo tehdä hevosten kanssa töitä, kuvailee hevosmetsuri Peter Ekholm omaa suhdettaan hevosten käyttöön.

– Oikeastaan nämä hevoset vielä tavallaan mahdollistavat myös ympärivuotisen työn metsässä. Muutenhan työ olisi enemmänkin raivaamista ja istutusta ja sitä puolta ja ne työt on kyllä talvelle aika vähissä.

Tuhannen työtunnin opinnot

Reisjärvisen Peter Ekholmin 13-vuotias Tarsan ja 10-vuotias Tarmo ovat metsätöissä kuin kotonaan.

Kolmikko on opetellut metsätyöntekoa jo monen vuoden ajan ja ovatkin metsätöihin parhaimmillaan. Ekholmin mukaan hyvän metsähevosen kouluttamiseen menee ainakin tuhat työtuntia, ennen kuin työn kulku alkaa sujua. Silti niidenkin kanssa pitää työt järjestää pikkuisen taktikoiden.

Illasta ne vetävät sitten tyytyväisinä täyden kuorman ja ovat edelleenkin samaa mieltä, että olisi sitä enemmänkin jaksettu

Peter Ekholm

– Ensin aamusta laitetaan semmoinen puoli kuormaa kyytiin, että pojat tulevat tyytyväisiksi ja toteavat ettei tässä mitään ongelmia ole.

– Siitä sitten kuormaa voi kasvattaa päivän mittaan ja illasta ne vetävät sitten tyytyväisinä täyden kuorman ja ovat edelleenkin samaa mieltä, että olisi sitä enemmänkin jaksettu, sanoo Peter Ekholm päivän juoksutuksesta.

Enimmillään kuormaa hevosten perässä on kuutisen tonnia plus parin tonnin painoinen vaunu, mutta silloin maaston pitää olla hyvä ja pohjan kestävä.

Hevosia ohjaavalta metsurilta vaaditaankin melkoista maaston lukutaitoa, jotta reitit tulee valituiksi oikein ja vaunu tulee pysäytetyksi oikeaan kohtaan niin ,että siitä pääsee sitten liikkeelle hyvin. Kantojen ja kivenmurikoiden taakse ei vaunua kuormatessa parane jättää.

Lue seuraavaksi