1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanedustaja Huhtasaari vaihtaisi Soinin Halla-ahoon

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) ilmoittautuu avoimesti Jussi Halla-ahon leiriin perussuomalaisten puheenjohtajapelissä.

Perussuomalaiset
Laura Huhtasaari
Laura Huhtasaari (ps.)Jarno Kuusinen / AOP

Perussuomalaisten puheenjohtajakisaan ei ole vielä ilmoittautunut yhtään varteenotettavaa ehdokasta, mutta puolueen eduskuntaryhmässä on jo alkanut jakautuminen oletettujen pääehdokkaiden taakse. Kansanedustaja Laura Huhtasaaren mielestä puolueen pitkäaikaisen johtajan Timo Soinin tilalle tulisi valita eurokansanedustaja Jussi Halla-aho.

Halla-aho ei ole vielä tehnyt päätöstä Soinin haastamisesta, mutta hän kertoi viime viikolla Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) lähtevänsä ehdolle "todennäköisesti".

Maahanmuuton ja islamin vastustajana tunnetuksi tullut Halla-aho olisi Huhtasaaren mielestä kunnon puheenjohtaja maahanmuuttovastaiselle konservatiivipuolueelle.

– Eihän esimerkiksi Ranskassa enää pääse presidentiksi, jos ei ole maahanmuuttokriittinen ja konservatiivinen. Nyt huomataan, että tarvitaan tervettä protektionismia ja terveitä rajoja, Huhtasaari sanoo.

En ole Timo Soinia vastaan vaan tässä on kyse isänmaan asiasta.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.)

"Kirkkaampi linja"

Perinteisesti perussuomalaiset kansanedustajat eivät ole haastaneet puolueen puheenjohtajana vuodesta 1997 toiminutta Timo Soinia. Kansanedustaja Laura Huhtasaari haluaa korostaa, että hän ihailee Soinia eikä ole tätä vastaan.

Jussi Halla-aho perussuomalaisten EU-aiheisessa tiedotustilaisuudessa 22. syyskuuta 2016.
Jussi Halla-ahoJarno Kuusinen / AOP

– Tässä on kyse isänmaan asiasta. Koen, että meillä olisi mahdollisuus välttää Ruotsin virheet. Mistään ei tule mitään ilman rajoja, Huhtasaari perustelee Halla-ahon tukemista.

Eikö Timo Soini pysty hoitamaan näitä asioita?

– En ole sitä mieltä, mutta Halla-aho pystyisi kirkastamaan [linjaa] selvemmin, Huhtasaari sanoo.

Porilaiskansanedustaja ei myöskään usko puolueen jakautuvan kahtia, vaikka Halla-aholla on runsaasti arvostelijoita omassa puolueessaan.

– Tämä on demokratiaa. Minä kannatan, että on vaihtoehtoja ja mielipiteitä.

Suomen Sisusta ehdokas

Edes puheenjohtaja Timo Soini ei ole vielä kertonut, aikooko hän hakea jatkokautta perussuomalaisten johdossa. Soini on sanonut ilmoittavansa päätöksestään kevään korvalla.

Puheenjohtajakisaan on jo ilmoittautunut kansallismieliseksi itseään kutsuvan Suomen Sisu -järjestön varapuheenjohtaja, harjavaltalainen Riku Nevanpää. Nevanpää pohdiskeli taannoin, olisiko Suomessa aika aloittaa lehdistön puhdistukset.

Mukaan ovat ilmoittautunut myös Keski-Suomen perussuomalaisten hallituksen jäsen Teemu Torssonen ja Oulun perussuomalaisten taloudenhoitaja Raimo Rautiola.

Perussuomalaisten puheenjohtaja valitaan Jyväskylässä pidettävässä puoluekokouksessa kesäkuussa.

Lue seuraavaksi