UM Turkin turvallisuudesta: Vielä matkaa varoitusasteikon kärkeen

Suomalaiset tekevät vuosittain useita miljoonia matkoja ulkomaille, mutta harva tekee matkustusilmoituksen.

Kotimaa
Jono Ambulansseja.
Matkan suunnitteluvaiheessa olisi hyvä lukea kyseistä maata koskevan matkustustiedotteet.EPA

Yksinkertaisen matkustusilmoituksen tekemällä voi säästää itsensä, ystävänsä ja vaikkapa ulkoministeriön monelta vaivalta.

Ilmoituksen tekeminen olisi hyödyllistä, sillä se on ministeriön ainoa tapa tietää, keitä suomalaisia eri matkakohteissa on.

– Jos jossain matkakohteessa tapahtuu joku erityinen turvallisuuspoikkeama, me kokoamme järjestelmästä ne ihmiset, jotka ovat kohteessa. Sitten heille lähetetään tarvittaessa tekstiviesti ja sähköposti tilanteesta, kertoo ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Flora Kuparinen.

Kuparinen kuvaa ilmoitusjärjestelmää (siirryt toiseen palveluun) hyvin toimivaksi. Sen kautta voidaan antaa tilannetietoa ja toimintaohjeita kriisitilanteissa. Järjestelmää käytettiin esimerkiksi Turkin äskettäisen aseellisen hyökkäyksen jälkeen.

– Toki me toivomme, että ihmiset enemmän hyödyntäisivät sitä.

Viime vuonna matkustusilmoitusta käytettiin viestien lähettämiseksi useita kertoja kuukaudessa.

– Sanoisin, että 60-70 kertaa viime vuonna oli sellainen tilanne, että viesti lähetettiin.

Kuparisen mukaan viesti voidaan lähettää esimerkiksi terrori-iskujen, luonnonmullistusten tai vaikkapa ison hotellipalon takia.

Vastaavaa viestiä jaetaan esimerkiksi sosiaalisen median kautta niiden ihmisten tavoittamiseksi, jotka eivät ole matkustusilmoitusta tehneet.

Viime vuonna noin 92 000 suomalaista teki matkustusilmoituksen. Lukema on pieni, kun ottaa huomioon, että suomalaiset tekevät vuosittain useita miljoonia matkoja ulkomaille.

Lukekaa edes matkustustiedotteet

Kuparinen toivoo, että jo matkan suunnitteluvaiheessa suomalaiset viitsisivät lukea kyseistä maata koskevan matkustustiedotteet (siirryt toiseen palveluun). Siinä kerrotaan perusasiat maan tilanteesta ja huomioon otettavista turvallisuusriskeistä.

– Olisi hyvä tutustua niihin tiedotteisiin jo etukäteen. Arvioida, että onko se matkakohde turvallinen.

Esimerkiksi Turkin matkustustiedote (siirryt toiseen palveluun) päivitettiin heti joulun jälkeen. Tässä vaiheessa siihen ei ole tulossa muutoksia, vaikka Istanbulissa tehtiin juuri äskettäin tuhoisa terrori-isku.

– Ei ole suunnitteilla muutoksia. Siinä jo nyt varoitetaan terrori-iskun mahdollisuudesta. Todetaan, ettei niiden mahdollisuutta voi sulkea pois missään päin Turkkia. Siinä mielessä se on edelleen ajan tasalla olevaa tietoa.

Nyt voimassa olevan tiedotteen mukaan Turkki kuuluu ulkoministeriön viisiportaisessa kategoriassa luokkaan kaksi. Turkissa se tarkoittaa erityisen varovaisuuden noudattamista erityisten riskien takia. Alin luokka on se, jonka mukaan vain pyydetään noudattamaan tavanomaista varovaisuutta.

Seuraaviin kategorioihin kuuluvat maat, joissa on hyvin merkittävä väkivallan uhka, aseellisen konfliktin uhka tai jopa sotatila.

– Näihin meillä on omat kategoriat. Kehotetaan välttämään tarpeetonta matkustamista, välttämään kaikkea matkustamista tai äärimmäisessä tapauksessa kehotetaan poistumaan maasta välittömästi.

Viimeistä luokaa käytetään niiden maiden kohdalla, joissa on sotatila tai väkivallan uhka on välitön. Tällaisen uhkan eli kategorian viisi maita ovat Syyria, Jemen, Libya ja Etelä-Sudan. Lisäksi ministeriön listalla on vajaat kymmenen maata, joihin ei matkustamista suositella.

Ministeriö on valmis muuttamaan suositustaan periaatteessa hyvin nopeasti, jopa muutamissa tunneissa. Tilannetta käydään tarvittaessa läpi ko.maassa olevan Suomen lähetystön kanssa hyvinkin tiiviisti.

Normaalitilanteessa matkustustiedote päivitetään kahden kuukauden välein.