Hyppää sisältöön

Kirjajätti Otava ahmii nyt pienkustantajia

Isoja kirjataloja kiinnostavat pienten kustantamojen osaaminen ja kirjailijakontaktit.

Pienkustantamo Nemo päätyi Otavalle. Kuva: Nella Nuora / Yle

Kustannusyhtiö Otavan Uudenmaankadulla sijaitsevan jugend-talon perukoilla on remontin jäljiltä uutuuttaan hohkaava toimisto. Sen piskuisen neuvottelupöydän tuolit ovat eri paria.

Tiloissa pitää majaa kustannusosakeyhtiö Nemo, jonka Otava nielaisi lokakuussa 2016.

– Meille kauppa Otavan kanssa oli osittain taloudellinen kysymys.

– Kassan pohja häämötti aina jossain kohtaa vuotta. Pääsimme kaupan kautta vakaampiin oloihin, Nemon kustantaja Mika Siimes sanoo.

Otavan ostama pienkustantaja on tullut tunnetuksi laadukkaista lasten ja aikuisten tietokirjoista. Katalogissa on esimerkiksi Molla Millsin virkkaamisesta kertova teos Virkkuri, joka on käännetty kymmenelle kielelle. Tietokirjoja on tehty parkourista, CrossFit-kunto-ohjelmasta ja salmiakista.

– Emme ole voineet tehdä kirjoja, joita suuret kustantamot tekevät, Siimes selventää.

Pienkustantajat ovat alkaneet kiinnostaa erityisesti Otavaa. Se on ostanut talliinsa viime vuosina sekä kustannusosakeyhtiö Moreenin että F-Kustannuksen.

Moreeni on erikoistunut käsityö- ja kädentaidon kirjoihin ja F-Kustannus tunnetaan Suurista Toivelaulukirjoista. Otavan talliin kuuluu myös entinen pienkustantamo Like, jonka kirjatalo osti vuonna 2005.

Viime vuosien yrityskaupoilla perinteikäs Otava on pyrkinyt vahvistamaan asemiaan kirjamarkkinoilla. Kun oma kirjamyynti ei kasva, kasvua pitää yrittää hakea muusta liiketoiminnasta. Siihen Otava tarvitsee pienkustantamoita, joilla yritystä vahvistetaan.

Pienkustantamojen liikehdintää ja Otavan yrityskauppoja on seurattu myös Otavan pahimmalla kilpailijalla, ruotsalaisella Bonnier Books Finlandilla. Myös sillä on pääkonttori jugend-talossa kivenheiton päässä Otavasta.

Bonnier ei kerro havittelevansa talliinsa ainakaan juuri nyt pienkustantajia. Sillä on siipiensä suojissa neljä tunnettua suomalaista kirjabrändiä: Wsoy, Tammi ja Johnny Kniga sekä tieto- ja lastenkirjallisuuteen erikoistunut Readme.fi.

– Skannailemme koko ajan markkinaa, ja jos jotain sopivaa näkyy, voimme keskustella asiasta.

– Uusia kustantamoita ei ole kuitenkaan ollut aktiivisesti työpöydällä. Näillä neljällä on tarkoitus mennä, Bonnier Books Finlandin toimitusjohtaja Timo Julkunen toteaa.

Timo Julkunen Kuva: Nella Nuora / Yle

Nemo teki ihmeen

Pienkustantamot kiinnostavat Bonnierin Julkusen mukaan isoja kirjataloja pääosin kahdesta syystä: niiden mukana saadaan taloon osaamista sekä kirjailijakontakteja, joita iso talo ei ole pystynyt luomaan.

– Motiivina voi myös olla tällainen ehkä perinteisesti hieman brutaali liiketoiminnallinen näkemys. Ostetaan kannattavaa liiketoimintaa, joka halutaan liittää yritykseen, Julkunen toteaa.

Pienkustantajat herättävät isommissa kiinnostusta myös siksi, että moni pienkustantamo on onnistunut tekemään kannattamattomana pidetystä hankkeesta kannattavan.

Esimerkiksi Nemo kustansi aikoinaan Suomen majakat -teoksen, jonka moni nimekäs kustantaja oli hylännyt.

– Onnistuimme sen kanssa ja kirjaa myytiin 40 000 kappaletta.

– Sen jälkeen tuli monta selkään taputtajaa kertomaan ehkä humalapäissään, kuinka he kyllä kannattivat kirjaa omissa kustantamoissaan, mutta kaikki muut vastustivat sitä, Siimes hymyilee.

Pienkustantajan näkökulmasta uusi omistaja, kuten Otava, voi tarjota paremmat työskentelyolosuhteet sekä uudet työkaverit.

– Saamme Otavasta uutta virtaa ja uusia ideoita, koska Otavalla asioita tehdään eri tavalla kuin meillä. Siimes sanoo.

Nemon kustantaja oli hukkua hallinnolliseen sälään, kun 1990-luvun lopulla perustettu kustantamo alkoi kasvaa. Otavalla ylimääräinen byrokratia on riisuttu kustantajalta pois. Toiset ihmiset tekevät talossa ne työt.

Mika Siimes Kuva: Nella Nuora / Yle

– Tämä tuntuu elämän keväältä.

– Pääsen tekemään taas sitä, mitä alun perin tehtiin 20 vuotta sitten, eli kirjoja, Siimes iloitsee.

Pienkustantajien elämä on muuttunut viime vuosina entistä tukalammaksi. Tilannetta ovat hankaloittaneet kirjakauppaketjujen omistajavaihdokset. Moni entinen tärkeä asiakas, kuten Anttila, on kadonnut alta. Myllerrys on jatkunut jo vuosia.

– Se on suurin syy siihen, miksi yhdistyimme Otavaan, Siimes sanoo.

Markkinoiden muutos on huomattu myös pienkustantajia edustavassa kustantajayhdistyksessä.

– Olemme perustaneet komission miettimään sitä, mitä pienkustantajat voisivat tehdä jatkossa yhdessä, puheenjohtaja Reima Luoto Suomen Kirjankustantajista kertoo.

Nemon Siimes uskoo, että pienillä kustantajilla on isoille myös annettavaa.

– Meille sanottiin Otavalla, että olette tehneet eri tavalla asioita, joten tehkää niin myös jatkossa ja tulkaa kertomaan, jos joku asia herättää talossa kummastusta.

– Ehkä Otava voi kuunnella jossain asioissa meidän ihmettelyämme, Siimes toteaa.

.
.