yle.fi-etusivu

77-vuotias Raimo Virkkunen on todellinen jäämies – mittaa jäitä eläkevirkanaan

Suomen ympäristökeskuksen virallisia jäänpaksuusmittauksia tehdään osittain eläkeläisvoimin.

Jään paksuus
Raimo Virkkunen mittaa jään paksuutta Pyhäselällä.

Joensuulainen 77-vuotias Raimo Virkkunen on mitannut jään paksuutta Liperin Roukalahden havainnointipisteellä jo 16 vuoden ajan.

Virkkunen ei mittaa jäätä vain omaksi huvikseen, vaan osaksi Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) virallisia jäänkantavuustilastoja.

Virkkusen mukaan jäämiehen työ vaatii tekijältään tarkkuutta. Työnantajalle pitää ilmoittaa jään kokonaispaksuuden lisäksi eriteltynä kohvajään, veden ja teräsjään paksuudet.

Mittaukset tehdään ympäristökeskuksen virallisella puisella metrimitalla. Jää mitataan kolmesta eri avannosta ja kolmesta reiästä mitattu keskiarvo ilmoitetaan vielä samana päivänä ympäristökeskukselle.

– Olen minä saanut kehujakin sieltä, että ilmoitan tulokset aina tunnollisesti saman päivän aikana. Toisilla saattaa mennä useampikin päivä, Virkkunen hymyilee tyytyväisenä.

Talvi ollut poikkeuksellinen jäätilanteen kannalta

Kulunut talvi on ollut jäätilanteen kannalta poikkeuksellinen.

Suomen ympäristökeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan esimerkiksi pohjoisessa vesistöjen jäätyminen oli tavanomaisesta jäljessä. Koko maassa järvet ensin jäätyivät marraskuun pakkasilla, mutta sulivat monin paikoin lauhaksi muuttuneen sään vuoksi.

Viimeisimpien joulukuun 30.päivänä tehtyjen mittausten mukaan eniten jäätä on Pellossa Tornionjoessa, jossa jäänpaksuus on 39 senttimetriä.

Vähiten jäätä on Lappeenrannan Lauritsalassa Saimaalla ja Torniossa Tornionjoessa, joissa jääkerros on niin ohut, ettei sitä ole pystytty mittaamaan.

Suurin poikkeama jäänpaksuudessa on Kilpisjärvellä, jossa jäätä on 31 senttimetrin verran, mikä on 13 senttimetriä vähemmän pitkän ajan keskiarvoon verrattuna.

Pohjois-Karjalassa Pyhäselällä Virkkunen puolestaan on mitannut Roukalahden jään paksuudeksi 21 senttimetriä. Se on 4 senttimetriä pitkäaikaista keskiarvoa vähemmän.

– Hyvään suuntaan ollaan menossa. Vesikerros on jo huventunut jään sisällä ja nyt, kun ensin tulee pakkaskausi pystytään jo sanomaan, että jäät kantavat, Virkkunen analysoi jäätilannetta.

Myös Pohjois-Karjalan toisella havaintopaikalla Nurmeksessa Pielisen jäänpaksuus on tällä hetkellä alle keskiarvon. Jäätä on yhteensä 22 senttimetriä, joka jää jopa 8 senttiä alle keskiarvon.

Jään paksuus mitataan seuraavan kerran tammikuun 10.päivänä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Aivot ja hermojärjestelmä

Hellä kosketus vaikuttaa jo kuukauden iässä

Nyt se on tutkittu: Silittely saa vauvan aivot hyrisemään

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa